Wat kost een elektrische step? En wat betaal je voor een volle accu en onderhoud?

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op

Voor mij waren de kosten een belangrijke afweging bij het kopen van een elektrische step. Daarnaast moest de step een goede bouwkwaliteit en acceptabele actieradius hebben.

Over de kosten van het opladen van de accu heb ik van te voren niet nagedacht, maar die vallen bij nader inzien gelukkig erg mee. Ik neem je mee in mijn kosten en overwegingen.

Wat kost een elektrische step?

Hoe zit het dan met de kosten? Laten we eerst eens kijken naar wat een elektrische step kost.

De goedkoopste elektrische step kopen kun je al voor ongeveer 80 euro. Maar als je echt een goede elektrische step wil dan is een prijskaartje van 200 euro tot 600 euro realistischer. Met name actieradius, kwaliteit materiaal en motor, snelheid, gewicht en aanvullende functies zijn belangrijk.

Ik vond vooral de bouwkwaliteit (met name niet te fragiel en geen kleine wielen) en de actieradius van belang. Ik wil namelijk minimaal 20 kilometer kunnen rijden op één accu.

Wil je een goede elektrische step die zowel snel is als een lange actieradius heeft en die toch betaalbaar is? Dat raad ik de Xiaomi Mi M365 aan.

Dit is de meest verkochte elektrische step ter wereld. Een iets duurder merk is de Ninebot ES4 elektrische step.

Zelf heb ik de Xiaomi M365 e-step gekocht. Als ik wat een elektrische step kost afzet tegen het plezier en het gemak dat het apparaat mij brengt, dan is die ruim zijn geld waard.

Wat kost het onderhoud van een E-step?

De aanschafkosten zijn vrijwel de enige investering die je moet doen. Een elektrische step heeft een lange levensduur en heeft maar zeer weinig onderhoud nodig.

Je kunt het vergelijken met een fiets. Het enige onderdeel dat na een 4-5 tal jaar vervangen moet worden is de accu.

Verder volstaat als onderhoud het regelmatig schoonmaken van de step, het controleren van de luchtdruk van de banden en af en toe de draaiende delen licht smeren.

De elektrische step heeft geen vloeistoffen die bijgevuld moeten worden. Bovendien kent een elektromotor zeer weinig slijtage (in vergelijking met een brandstof motor).

Hoeveel kost het opladen van een elektrische step?

Met een elektrische step bespaar je brandstofkosten uit die je met een auto of brommer wel maakt. Benzine en diesel worden steeds duurder dus het kan je veel geld schelen.

Een step maakt gebruik van een ander type ‘brandstof’, namelijk stroom. En stroom is stukken goedkoper dan benzine of diesel. Ik rijd ongeveer 10 kilometer heen en 10 kilometer terug.

Gemiddeld kost het mij tussen 0.30- 0.50 euro om de bijna lege accu van mijn elektrische step volledig op te laden.

Maar dit is uiteraard afhankelijk van welke elektrische step (specificaties) je koopt. Natuurlijk zullen de kosten toenemen afhankelijk van de vermogen van de accu en de afstanden die je rijdt.

Kosten verzekering elektrische step?

Of een elektrische step verzekerd moet worden is nog niet duidelijk. Ik verwacht zelf wel dat een step met elektromotor verzekerd moet worden.

Ik verwacht dat hiervoor dezelfde regels gaan gelden als een snorfiets. Een verzekering voor een snorfiets kost tussen de 4 en 10 euro, afhankelijk van je leeftijd; Woonplaats, soort bromfiets en bouwjaar en de dekking.

Ik verwacht dat de kosten voor een verzekering van een elektrische step lager zullen liggen. Een elektrische step is immers (vaak) veel goedkoper dan een snorfiets.

Totale kosten

De aanschaf van mijn elektrische step heeft mij 420 euro gekost. Het dagelijks opladen kost mij ongeveer 0.50 euro aan stroom.

Ik rijd 3 a 4 dagen met de step naar mijn werk. 4 dagen x 4 weken in een maand x 0.50 euro aan stroom per laadbeurt = elke maand 8 euro aan stroom.

Op dit moment heb ik geen verzekering, maar als ik die afsluit verwacht ik dat de kosten zo rond de 4 euro per maand liggen. Mijn eenmalige kosten zijn dus 420 euro en mijn maandelijkse kosten aan stroom en verzekering zijn rond de 12 euro.

In vergelijking met verschillende andere vervoersmiddelen (waaronder de elektrische fiets) is een step dus erg goedkoop!

Weeg jij de maandelijkse kosten mee in je afweging om wel of niet een elektrische step te kopen?Misschien ook interessant:

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *