Waar mag je rijden met een elektrische step?

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op

Het is nog niet precies duidelijk waar je mag rijden met een elektrische step. Dat komt omdat Nederland officieel nog geen wetgeving heeft voor dit nieuwe vervoersmiddel.

Toch kunnen we wel al iets zeggen over wat waarschijnlijk de plaats op de weg gaat zijn van de elektrische step. We kunnen namelijk wat leren van waar de steps wel en niet mogen rijden in België, Duitsland, Amerika en in andere landen.

Daarnaast kijk ik naar de huidige wetgeving voor andere voertuigen in Nederland die ongeveer even hard mogen rijden: de fiets, snorfiets en de Segway.

Mag je op de stoep rijden met een elektrische step?

In geen enkel land is het toegestaan om op de stoep te rijden met een elektrische step. Een stoep of voetpad is namelijk alleen geschikt voor voetgangers.

Die voetgangers lopen niet harder dan 5 km/u. Een step rijdt maximaal 25-30 km/u.

Daarnaast staat een stoep vol met obstakels: prullenbakken, lantaarnpalen, bankjes en geparkeerde fietsen.

Vanwege de veiligheid is het dus logisch dat je niet op de stoep mag rijden met een elektrische step.

mag je met een elektrische step op het fietspad?

Omdat de snelheid van een elektrische step vergelijkbaar is met een fiets, verwacht ik dat de plaats op de weg het fietspad is. Dat is de meest veilige plaats, niet alleen omdat de overige voertuigen op een fietspad ongeveer dezelfde snelheid rijden, maar ook omdat de meeste fietspaden een redelijk goed wegdek hebben. Dat is comfortabel en veilig rijden met de step.

Als we in Nederland kijken naar de regelgeving van fietsen en snorfietsen dan moet je daarmee verplicht op het fietspad rijden.

Ook voor de Segway (wel toegestaan) is dat het geval: als er een (brom)fietspad is moet je daar op rijden.

De rijbaan is alleen toegestaan als een fiets- of fiets/bromfietspad ontbreekt (bron: Veilig verkeer Nederland).

Net als in andere landen geldt dat je net als andere bestuurders zoveel mogelijk rechts moet houden.

Mag je op de weg rijden met een elektrische step?

Hoe zit het dan met de openbare weg? Daarmee bedoel ik de weg waar sneller (> 25 km/u) en gemotoriseerd verkeer rijdt.

In België, Duitsland en Amerika is de e-step toegestaan en is regelgeving opgesteld. Daar is het niet toegestaan om op de weg tussen het verkeer te rijden. Alleen als er geen enkele andere mogelijkheid is om op een voor langzaam verkeer bestemde weg (fietspad), mag het in die landen.

De regel is wel dat je dan uiterst rechts houdt. Deze regelgeving is vergelijkbaar met fietsen op de weg.

Je kunt je wel voorstellen dat de weg niet de meest veilige plek is om te rijden. Een elektrische step is net als een fiets een kwetsbare verkeersdeelnemer.

Auto’s, motoren en brommers/scooters rijden niet alleen harder, ze zijn ook nog eens stukken zwaarder.

Overige plekken

Duitsland heeft van alle laden waar de e-step is toegelaten het meest recent regelgeving opgesteld. Daar is het verboden om met een step het park in te gaan of andere voetgangersgebieden te betreden. Ook mag de step niet op de busbaan gebruikt worden.

In Nederland geldt bovendien net als voor fietsers en ieder ander weggebruiker, dat het een ieder verboden is zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd (artikel 5 van de Wegenverkeerswet).

Het is dus vrijwel zeker dat dit artikel ook geldt voor een elektrische step. Je moet je zodanig gedragen dat er geen gevaar of hinder ontstaat.

Dit is een regel die ruim kan worden geïnterpreteerd, dus je gewoon netjes gedragen in het verkeer is het verstandigst.Lees ook:

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *