De voordelen en nadelen van een eigen elektrische step!

Wil je een E-step kopen maar twijfel je nog? Dan help ik je graag een keuze te maken! In dit artikel zet ik de voordelen en nadelen van een eigen elektrische step op een rij!

Wat zijn de voordelen van een elektrische step?

De E-step heeft een aantal praktische voordelen, die een reden kunnen zijn om een elektrische step te kopen! Maar met een elektrische step rijden is vooral ook heel erg leuk en cool! Ik weet nog goed toen ik de eerste keer tijdens een citytrip op een E-step stapte. Mijn gezicht moet er ongeveer zo uitgezien hebben:

En eigenlijk krijg ik dat gevoel nog steeds als ik nu op de E-step rijd. Het is echt heel erg leuk om er op te rijden. Het heeft daarnaast aantrekkingskracht. Mensen vinden het cool, mensen kijken er naar, het is gewoon cool. Andere woorden heb ik er niet voor.

Maar leuk kan niet alleen de reden zijn om een elektrische step aan te schaffen, want dan zou een step onder de categorie speelgoed vallen. En dat is zeker niet het geval! Het is een vervoersmiddel voor volwassen met een hoop praktische voordelen:

Makkelijker dan een fiets

De elektrische step is een goed alternatief voor de fiets {interne link). Wie niet moe en bezweet aan wil komen op een afspraak gebruikt de e-step. Daarnaast is de step een stuk toegankelijker dan een fiets. Je hoeft niet op te stappen, je zit niet hoog, je evenwicht houden is makkelijk en de step is heel licht, klein en heeft een korte remweg. Heb je een rok of jurk aan, dan is de step ideaal.

Het rijden met een elektrische step is ook nog eens stukken makkelijker dan een fiets [interne link naar instructies]. Je hoeft alleen maar op te stappen, gas te geven, te sturen en te remmen. Je balans zoeken gaat vanzelf. Iedereen kan er direct op rijden, terwijl fietsen vaak wat oefening vergt. Wie wel eens toeristen in Amsterdam op een fiets heeft zien stappen weet dat. Daarmee is een step eigenlijk een heel veilig alternatief.

Een elektrische step is snel

Met een elektrische step ben je snel op je bestemming. Je kunt op de meeste steps maximaal 25 tot 30 kilometer per uur rijden. Je kunt de maximum snelheid zelf ook lager instellen. Sommige steps hebben zelf een cruise-control functie. Ook de actieradius is goed. Op een volle accu kun je met de meeste steps 20 tot wel 45 kilometer steppen [interne link ES4]. Daarmee is de step ook geschikt voor buiten de stad, voor woon-werk verkeer. Onze Nederlandse en Belgische infrastructuur met de strakke fietspaden maakt het mogelijk om de step naar het werk te gebruiken. [linkje intern naar artikel over woon werk verkeer].

Geen files meer en milieuwinst

In Nederland en België zijn er veel steden die worstelen met een mobiliteitsprobleem. Er zijn te veel auto’s op de weg en de luchtkwaliteit is niet fijn tijdens de spits. Met een E-step ben je in de stad sneller van punt A naar B dan met de auto. Je hoeft dus niet meer in de file te staan of van stoplicht naar stoplicht te rijden. Je kunt de auto thuis laten staan. Wie buiten de stad woont pakt het openbaar vervoer en vervolgt zijn weg in de stad met een E-step. Minder auto’s in de binnensteden, meer ruimte voor groen doordat er minder parkeerplaatsen nodig zijn, geen stinkende brommers, scooters of auto’s meer en veel minder geluidsoverlast.

Een elektrische step is een duurzaam vervoersmiddel. Het heeft alleen een volle accu nodig en stoot geen uitlaatgassen uit. De steps dragen daarmee bij aan het vergroenen van het vervoer. Daarnaast worden steps aangedreven door een elektromotor. Die motoren hebben zeer beperkte slijtage en hebben veel minder onderhoudskosten dan bijv. een auto. En elektriciteit is ook nog eens een stuk goedkoper dan benzine of diesel.

Vrijheid

Een elektrische step brengt je snel van punt A naar punt B, zonder dat je jouw auto moet ophalen uit de parkeergarage (en daarna weer moet parkeren op de andere locatie) of moet wachten op de bus of taxi. De meeste steps zijn licht van gewicht en opvouwbaar. Je loopt dus je huis of kantoor uit, klapt de step open en bent vertrokken.

Samengevat zijn de voordelen dus:

 • Leuk en cool;
 • Makkelijk in gebruik;
 • Snel;
 • Lange actieradius;
 • Geen verloren tijd in de file;
 • Duurzaam;
 • Geen lawaai;
 • Weinig onderhoud;
 • Brandstofbesparing (geldbesparing);
 • Vrijheid.

Nadelen van een elektrische step

Elk vervoersmiddel heeft nadelen. De nadelen van een E-step zijn:

Goed wegdek nodig

Hoewel de meeste Nederlandse en Belgische wegen voorzien zijn van een goede laag asfalt of strak op elkaar aansluitende klinkers, kom je af en toe ook nog wat ongelijke verharding tegen. Hoewel je daar met de E-step wel overheen komt is het rijden op slechte verharding zeker niet comfortabel en moet je goed je aandacht er bij houden.

Prijs

De E-step is een nieuw vervoersmiddel dat nog volop in ontwikkeling is. Gelukkig is de prijs de afgelopen jaren al flink gedaald, met de verwachting dat de steps nog goedkoper gaan worden. Nu zijn de beste steps [interne link] te koop tussen 300 en 1500 euro.

Gezondheid

Laten we eerlijk zijn, lopen of fietsen is een stuk gezonder dan het gebruiken van een vervoersmiddel waar je weinig voor hoeft te doen om vooruit te komen. De korte stukjes moet je dus zeker blijven lopen, maar voor de langere stukken waar je normaal de auto, bus of taxi gebruikt is een E-step een goed alternatief.

Opladen

Je moet er op bedacht zijn dat je de accu oplaat, want je wilt niet stil komen te staan.

Wetgeving

De e-step is nog niet legaal in Nederland op de openbare weg te gebruiken, In de omliggende landen mag het wel en is de Elektrische step toegestaan. Toch wordt de Estep in Nederland steeds vaker verkocht en zie je ze meer en meer in het straatbeeld verschijnen.

De voordelen van een E-step

Elektrische steps zijn sneller dan fietsen, goedkoper dan auto’s en het vergt veel minder moeite om er mee te rijden. Ik weet niet hoe jullie inmiddels denken over de Elektrische step, maar ik vind het een leuk, maar vooral praktisch vervoersmiddel. Het is snel, makkelijk mee te nemen, wendbaar, schoon, goed alternatief voor de fiets en perfect voor afstanden die net te ver zijn om te lopen. Hoewel de step nog niet officieel is toegestaan voor gebruik op de openbare weg (in België wel), verwachten we dat dit niet lang meer op zich laat wachten.

Wat is voor jou de reden om wel of niet een elektrische step te kopen?

2 reacties

Gijs · op

Mij viel op vakantie op dat mensen op elektrische step rijden als idioten door het verkeer en veel overlast veroorzaken door de steps overal te laten slingeren.

  Herman de Groot · op

  Klopt. Dat zijn allemaal dingen die je met je eigen step zeker niet zou doen. Maar doordat het een leen step is en nog een relatief nieuw vervoersmiddel met een hoge fun factor, zie je dit soort misstanden helaas gebeuren. Geeft de step onterecht een slechte naam (kijk maar naar alle nieuwsberichten, die gaan vooral over de overlast van leensteps).

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *