Steppen met je hond op een (elektrische) hondenstep

Laatst bijgewerkt door Joni op

Elektrische hondenstep

Samen met je hond er op uit gaan. Dit kun je prima wandelend doen, maar het is ook super leuk om dit met een hondenstep te doen.

In dit artikel bespreken we hoe je kunt steppen met je hond, waar je op moet letten, wat de regels met betrekking tot een hondenstep zijn en wat de belangrijkste eigenschappen van een hondenstep zijn.

Wat is een hondenstep precies?

Elektrische hondenstep

Een hondenstep kun je zien als een Kickbike. Het is een step waarop je zelf moet staan, waarbij je je met één been af moet zetten en waarmee je op een intensieve manier grotere afstanden af kunt leggen. 

Dit kun je alleen doen, maar je kunt het ook met je hond doen. In dat geval zit je hond met een bepaald tuigje aan de voorvork van de step vast.

Je kunt nu probleemloos grotere afstanden op je step rijden, terwijl je hond vrolijk mee rent. Dit is nou echt quality time met je trouwe viervoeter.

Wat zijn de regels?

Eén van de regels is dat de verkeersveiligheid nooit in het geding mag komen. Dit betekent onder meer dat je je hond moet leren om naast een step mee te rennen.

Op het moment dat je hond plots een onverwachte beweging maakt, kan dit verstrekkende gevolgen voor jou én je hond hebben. Uiteraard kan dit ook van grote invloed zijn op de veiligheid van andere weggebruikers.

Het is goed om te weten dat je als stepper officieel als een voetganger gezien wordt. Dit betekent dat je op de stoep, het voetpad of het fietspad moet steppen.

Wil je graag offroad steppen met je hond? Dat is mogelijk, zolang de step maar geschikt is voor offroad gebruik.

Het advies is om goed naar het soort hondenstep te kijken. Je kunt namelijk kiezen voor een ‘normale’ Kickbike, terwijl je ook kunt kiezen voor een elektrische hondenstep.

Een elektrische hondenstep gaat behoorlijk hard, waardoor je nog beter rekening met andere weggebruikers moet houden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hondenstep?

Hondenstep kopen

Steppen met je hond is leuk, maar is niet geheel ongevaarlijk.

Zo is het van belang dat je je hond goed leert om naast de step met je mee te rennen. Ook is het van belang dat je hondenstep volledig aan je wensen voldoet.

Dit betekent onder meer dat je een keuze tussen de verschillende soorten steps moet maken. Je kunt kiezen voor een ‘normale’ e-step, maar dat is alles behalve aan te raden.

Als je met je hond wilt steppen, kies je het beste voor een step zoals de Kickbike.

Zo’n step beschikt over grote banden, is fijn te gebruiken en is veilig. Bovendien is het fijn dat de step stevig is, waardoor de step geschikt is voor het ‘dragen’ van het gewicht van je hond.

Ook moet je goed naar de volgende eigenschappen van de step kijken:

  • Aandrijving van de step. Het is sowieso van belang om goed naar de aandrijving van de step te kijken. Wil je een normale hondenstep? Of heb je liever een elektrische hondenstep? Aan jou de keuze.
  • Voetenplank. Ook moet je goed kijken naar de voetenplank van de step. Kun je op een aangename manier op de voetenplank staan?
  • Vastmaken van je hond. Uiteraard moet je ook goed kijken naar de manier waarop je je hond aan de step kunt vast maken. Dit kun je bijvoorbeeld met een tuigje doen, waarna je bij jezelf een heupgordel om kunt doen. Met deze gordel ben je in staat om ‘gewoon’ twee handen aan het stuur van de hondenstep te houden.

Tips voor het rijden op een hondenstep

Houd ten eerste goed rekening met de fysieke conditie van je hond.

Heb je het idee dat je hond ouder begint te worden? Of merk je dat je hond anders begint te lopen? Dan zijn dit tekenen dat je voorzichtig moet doen met het steppen met je hond.

Ten tweede moet je goed op de snelheid van de step letten. Het advies is om niet té hard te gaan, aangezien je hond dit mogelijk niet bij kan benen.

Mede hierom is de keuze voor een elektrische hondenstep niet altijd de juiste keuze.

Tot slot is het advies om het steppen met je hond geleidelijk op te bouwen. Laat je hond rustig wennen aan het rennen naast de step en bouw de afstanden mondjesmaat op.

Op die manier is (en blijft) het steppen leuk, zowel voor jou als voor je trouwe viervoeter.

Categorieën: Blogs