Rijbewijs verplicht voor het rijden op een elektrische step?

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op

Het is de verwachting dat een elektrische step in Nederland onder de voertuigcategorie snorfiets gaat vallen. Net als een snorfiets gaan de meeste steps immers niet harder dan 25 kilometer per uur.

Maar het zou ook zomaar kunnen dat de step dezelfde bepalingen krijgt als de Segway. Die valt onder de voertuigcategorie ‘bijzondere brommer’.

Omdat de e-step nog nieuw is kent de Nederlandse Wegenverkeerswet namelijk nog geen aparte categorie. Hoewel de E-step nog niet officieel is erkend als voertuig voor de Nederlandse wet, verwacht ik dat dezelfde regels gaan gelden als voor een snorfiets of brommer.

Er is dus een grote kans dat je verplicht een rijbewijs nodig hebt om een elektrische step te rijden.

Regels voor een brommer ook van toepassing op een E-step?

Voor zowel een snorfiets (25 km/u) en een brommer (45 km/u) is een bromfietsrijbewijs verlicht. Een geldig autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) is ook voldoende.

Als deze wetgeving van toepassing wordt, dan heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step. Ik vind dat voorstelbaar dat een step in deze categorie gaat vallen.

Maar ik hoor je denken, voor een elektrische fiets heb je toch ook geen rijbewijs nodig? Dat klopt. Een elektrische fiets heeft een uitzonderingspositie omdat de motor alleen trapondersteuning levert. Zodra je stopt met trappen stopt ook de motor en rem je af.

Dat is bij een elektrische step niet het geval, die rijdt volledig op de elektromotor. Voor de snellere elektrische fietsen (45 km/u), zoals een speed-pedelec, is wel een rijbewijs verplicht.

De Nederlandse Wegenverkeerswet kent echter ook nog een andere categorie. Dit is de zogenaamde ‘bijzondere brommer’, een “uitgeklede” brommerrichtlijn. Een segway valt bijvoorbeeld onder deze categorie.

Een rijbewijs is niet nodig om op een ‘bijzondere brommer’ te rijden. Als de elektrische step onder deze categorie gaat vallen dan is het niet verplicht om een rijbewijs te hebben.

Vanaf welke leeftijd mag je een elektrische step rijden?

Als de regels voor een snorfiets, brommer of ‘bijzondere brommer’ ook van toepassing worden op een elektrische step, betekent dat ook wat voor op welke leeftijd je de step mag rijden.

In Nederland is het zo dat je minimaal 16 jaar moet zijn om met die voertuigen te mogen rijden. Dat zou dus ook kunnen gaan gelden voor een elektrische step.

Naast die minimum leeftijd moet je bovendien het bezit zijn van een geldig bromfietscertificaat of een rijbewijs.

Conclusie: vraag nog lastig te beantwoorden

Het blijft dus nog een beetje gissen of je voor een elektrische step een rijbewijs nodig hebt. Het kan twee kanten op. Of de elektrisch step krijgt dezelfde wetgeving als de Segway (geen rijbewijs nodig) of dezelfde wetgeving als een snorfiets (wel rijbewijs nodig).

In andere landen waar de E-step al is toegestaan, is overigens geen rijbewijs verplicht. In alle Europese landen en de Verenigde staten heb je geen rijbewijs nodig om te mogen rijden met een elektrische step. Ook in België is geen rijbewijs vereist.

Het is echter nog even afwachten tot er officiële wetgeving komt voor het gebruik van een step.

Als die wetgeving er komt, dan verwacht ik dat daarin onder andere informatie komt te staan over of je een bromfietsrijbewijs moet hebben, wat de minimum leeftijd is, wat de maximaal toegestane snelheid is en of je een verzekering nodig hebt. Net zoals dat voor snorfiets het geval is.Misschien ook interessant:

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *