Wat zijn de verkeersregels voor een elektrische step?

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op 4 juni 2022

Welke verkeersregels gelden er in Nederland voor een elektrische step? Omdat de elektrische step een relatief nieuw voertuig is, zijn er in Nederland nog geen uniforme en duidelijke (verkeers) regels voor dit type voertuig voorhanden. Officieel mag je er nog niet mee op de openbare weg rijden. Toch kunnen we wel al inschatten wat waarschijnlijk de wetgeving voor een E-step wordt. Voor een step gaan waarschijnlijk vergelijkbare eisen worden gesteld als aan een fiets, snorfiets of Segway. Ik zet de belangrijkste algemene regels voor  die voertuigen voor je op een rij.

Lees ook: de beste elektrische step kopen

Plaats op de weg

Een step is vergelijkbaar met een fiets of snorfiets. Voor een step gaan waarschijnlijk de volgende verkeersregels gelden:

  • Gebruik het fietspad om met een e-step te rijden. Het is niet toegestaan op het voetpad te rijden.
  • Is er geen fietspad? Dan mag je waarschijnlijk op de weg rijden, maar dat moet je wel zo veel mogelijk rechts houden.
  • De normale voorrangsregels gelden: bestuurders van rechts hebben voorrang (tenzij er voorrangsborden of andere verkeerstekens aanwezig zijn die iets anders aangeven)
  • Je rijdt zoveel mogelijk rechts.
  • Inhalen van stilstaand en rijdend verkeer doe je links.

Maximumsnelheid

Een elektrische step zal hoogstwaarschijnlijk net als de elektrische fiets en snorfiets niet harder mogen dan 25 km/u. Die maximumsnelheid wordt waarschijnlijk ook de constructiesnelheid. Dat is de snelheid waarmee het voertuig van de overheid een toelating voor de openbare weg zal krijgen.

Geen mobiele telefoon vasthouden

Recent is een nieuwe wet van kracht geworden in Nederland. Vanaf 1 juli 2019 mag je geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Ook in de auto of op de snor- of bromfiets mag dit al langer niet. Deze regels gaan ook gelden voor elektrische steps.

Niet rijden onder invloed

Wat mij opviel toen ik voor het eerst kennismaakte met de elektrische steps (deelstepjes) was dat veel gebruikers de deelstep gebruikten terwijl ze onder invloed waren. Net als met alle andere voertuigen – of dat nu een fiets, bromfiets of auto is – is het verboden een E-step te besturen als je onder invloed bent. Met onder invloed worden zowel alcohol als drugs en medicijnen bedoeld.

Algemene gedragsregel

Een ander ding dat mij opviel is dat – waarschijnlijk door gebrek aan duidelijke regelgeving in die steden – bestuurders overal kris kras door het verkeer en over voetpaden reden. Daar gaat de Nederlandse wetgever zeker regels voor opstellen. De wetgever kent in ieder geval een algemene gedragsregel. Die gedragsregel stelt dat eenieder zich zodanig moet gedragen zonder dat gevaar op de weg wordt (of kan worden) veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt (kan worden) gehinderd. Dit is een ruime regel, maar het komt er op neer dat je jezelf netjes moet gedragen in het verkeer!

Eisen aan het voertuig

In Nederland gelden de volgende eisen aan fietsen en snorfietsen:

  • Verlichting: Een voertuig moet minimaal een voor- en achterlicht en bijbehorende reflectors hebben. Dat is ook iets wat je zelf moet willen, al was het maar om door andere verkeersdeelnemers gezien te worden. Verlichting is ’s nachts en bij slecht zicht voor alle voertuigen in Nederland Verplicht. Dat moet in eerste instantie de verlichting zijn die op het voertuig zit. Zit er geen verlichting op het voertuig? Dan kan de bestuurder losse lampjes gebruiken.
  • Goed werkende remmen, dat spreekt voor zich.
  • Een bel of claxon die goed te horen is. Let op, die mag alleen gebruik worden om andere gebruikers te waarschuwen.

Parkeren

Parkeren van een elektrische step doe je in een fietsenrek of een plaats waar fietsen mogen staan. Zet een step niet hinderlijk op een stoep of op de rijbaan. Net als je een fiets mag je de step wel op het trottoir parkeren, maar alleen op een plek en zodanig dat voetgangers niet gehinderd worden. Gelukkig kun je de meeste E-steps inklappen en meenemen naar binnen.

Rijbewijs

Voor een fiets en snorfiets heb je in Nederland geen rijbewijs nodig. Hoogstwaarschijnlijk heb je ook voor een elektrische step geen rijbewijs nodig. Omdat de elektrische step waarschijnlijk niet wordt beschouwd als motorvoertuig, hebben bestuurders geen rijbewijs nodig (interne link).

Verzekering

Of een verzekering verplicht is voor een elektrische step moet nog blijken. Voor een fiets is in Nederland geen verzekering nodig. Voor een Segway en snorfiets is dat wel het geval. Die laatste twee voertuigen moeten een verzekeringsplaatje en een voertuigidentificatienummer hebben. Die voertuigen moet verzekerd worden.

Let er op dat de elektrische step nog niet is goedgekeurd door de RDW. Officieel mag je er daarom niet mee op de openbare weg rijden.

Welke verkeersregels denk jij dat er gaan gelden voor een elektrische step?

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.