Alles over de elektrische motor step op benzine

Laatst bijgewerkt door Kaz op

motorstep

Steps zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populair vervoermiddel. Dit is te danken aan de opkomst van de normale elektrische steps, maar ook aan de opkomst van andere varianten.

Een typerend voorbeeld hiervan is een zogeheten benzine step. Dit is in de basis een elektrische step, maar dan voorzien van een benzinemotor.

Met dank aan de benzinemotor ben je van enkele voordelen verzekerd. De motor op benzine brengt echter ook enkele aandachtspunten met zich mee.

Hieronder vertellen wij je daarom graag alles over een motorstep. We bespreken wat dit precies is, voor wie een motorstep geschikt is én waar je rekening mee moet houden.

Wat is een motorstep/benzine step precies?

Een motorstep is niks meer of minder dan een step met een verbrandingsmotor. Binnen het aanbod van motorsteps valt onderscheid te maken tussen twee varianten:

  • Een variant met een maximale snelheid van 25 km/u. Deze variant valt onder de wetgeving voor snorfietsen.
  • Een variant met een maximale snelheid van 45 km/u. Deze variant valt onder de wetgeving voor bromfietsen.

Als je op een benzine step wilt rijden, moet je een geldig rijbewijs hebben. Dit betekent onder meer dat het voor kinderen verboden is om op een benzine step te rijden. Wel zo prettig, aangezien een benzinestep een vrij snelle elektrische step is.

Voor wie is een motorstep geschikt?

Een motorstep is geschikt voor mensen die lange afstanden moeten overleggen. Met dank aan de verbrandingsmotor rijd je probleemloos tientallen kilometers, waardoor je de stap dagelijks voor lange afstanden in kunt zetten.

Een motorstep is daarentegen in veel situaties absoluut níet geschikt. Zo is het absoluut niet toegestaan dat een kind gebruik van een motorstep maakt.

En ben je zelf op zoek naar het nodige comfort? Dan is het verstandiger om voor een elektrische step met zadel te kiezen. Zo’n step maakt minder herrie én beschikt dus over een comfortabel zadel.

Leuk detail: de meeste motorsteps zijn ook met een zadel uitgevoerd. Op dit zadel neem je aangenaam plaats, waarna je je voeten op de stepplank zet. Je hoeft vervolgens alleen maar gas te geven, te remmen, te sturen en goed op te letten.

Wat zijn de voordelen van een motorstep? ✅

Een elektrische motor step op benzine is in meerdere situaties een ware aanrader. Dit is bijvoorbeeld het geval als je dagelijks flinke afstanden af moet leggen:

  • Een motorstep heeft een flinke actieradius. De step maakt geen gebruik van elektra, maar van brandstof. Aangezien de brandstoftank vrij groot is, kun je met een gemiddelde motorstep een flinke hoeveelheid kilometers afleggen.
  • Een motorstep behaalt een flinke snelheid. De snelheid die je op een motorstep op benzine behaalt, ligt een stuk hoger dan bij een e-step. Je bent hierdoor sneller op de eindbestemming. Ideaal als je bijvoorbeeld dagelijks naar je werk toe gaat met je step.

Verder biedt een motorstep ook nog het nodige gemak. Dit is te danken aan onder meer de grote wielen. Deze wielen vangen de oneffenheden in het wegdek goed op en zorgen hiermee voor het gewenste comfort.

Zelfs als je lange stukken op een step op benzine rijdt, gaat dit op een aangename manier. Dat is uiteraard zéker het geval als je voor een motorstep met zadel kiest.

Wat zijn de nadelen van een motorstep? ❌

Bij een motorstep heb je ook met een paar minpunten te maken. Het eerste minpunt heeft betrekking op de brandstof zelf.

Je moet benzine immers tanken, waarbij je met een flinke kosteninvestering te maken krijgt. Zeker met de hedendaagse brandstofprijzen is het vrij prijzig om zo’n step te tanken.

Verder krijg je met de geur van benzine te maken. Zeker als je deze geur helemaal niks vindt, is het niet al te prettig om de step te tanken.

Ook moet je met relatief veel lawaai rekening houden. Een e-step is praktisch geluidloos, maar dit geldt niet voor een step op benzine.

Tot slot wijzen wij je graag op het kostenplaatje. Nagenoeg elke motorstep die je op dit moment kunt kopen, is een stuk duurder dan varianten die op elektriciteit rijden.

Motorstep vs. elektrische step

Gaat je voorkeur uit naar een step waar je serieuze afstanden mee kunt overbruggen? Dan kom je uit bij een grote elektrische step of bij een motorstep die op benzine rijdt.

Tussen beide soorten vervoermiddelen bestaan belangrijke verschillen:

  • Onderhoud: een elektrische step behoeft in principe geen onderhoud. Zolang je netjes met de step omgaat, valt de bandenslijtage reuze mee. Verder zijn er geen onderdelen die defect kunnen raken. Bij een motorstep is dit een heel ander verhaal. Een motorstep heeft juist veel onderdelen die kapot kunnen gaan, waardoor de step af en toe onderhoud nodig heeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor de motor.
  • Actieradius: de actieradius van een motorstep is een stuk groter. Je kunt dit vergelijken met auto’s; een auto met een verbrandingsmotor kan ook meer kilometers afleggen dan een elektrische auto. In de wereld van steps gaat deze vlieger ook op.
  • Kosten: voor een motorstep betaal je in de basis meer geld dan voor een elektrische step. Dit heeft met de aanschafprijs te maken, maar ook met de onderhouds- en verbruikskosten. De verbruikskosten worden grotendeels bepaald door de brandstofkosten. Keerzijde is wel dat je met een motorstep dus méér kilometers af kunt leggen dan met een e-step.
  • Snelheid: wil je vooral zo hard mogelijk kunnen rijden? Dan is een motorstep de beste keuze voor je. Op een motorstep behaal je probleemloos een hoge snelheid, waarbij je de snelheid ook nog langere tijd kunt blijven rijden. Bij een e-step is dit een ander verhaal; die zijn veelal begrensd op een snelheid van bijvoorbeeld 25 km/u. En des te harder je rijdt, des te sneller de accu leeg gaat.
  • Afmetingen: in de meeste gevallen is een motorstep een stuk groter uitgevoerd. Dit heeft puur te maken met de motor en de andere onderdelen die weggewerkt moeten worden. Bij een e-step hoeft alleen maar de accu netjes weggewerkt te worden. Aangezien accu’s steeds kleiner worden, is het goed mogelijk dat e-steps in de komende jaren alsmaar compacter worden. Daarbij is het veelal ook mogelijk om een e-step op te bergen.
  • Comfort/gemak: ook op het gebied van comfort/gemak bestaan grote verschillen. Bij een step op benzine moet je bijvoorbeeld met de geur en het geluidsniveau rekening houden. Bij een e-step moet je rekening houden met het opladen van de accu; het is erg handig als je de accu uit de step kunt halen.

Motorstep kopen? Let hierop

Naar welke van deze twee soorten steps gaat je voorkeur uit? Mocht je voorkeur naar een motorstep uitgaan, moet je goed rekening houden met de wetgeving.

Je mag bijvoorbeeld alleen gebruik van zo’n step maken als je een geldig rijbewijs hebt. Verder heb je je te houden aan de geldende regels. Let op: deze regels gaan per 2023 veranderen. Houd daar goed rekening mee.

Onze conclusie over een motorstep op benzine

Een motorstep is benzine is absoluut iets bijzonders. Het is echter niet een vervoermiddel waar we voor de volle 100% van overtuigd zijn.

Je moet goed rekening met de brandstof houden, met de geur, met de kosten en met het geluidsniveau. Maar, voor de langere afstanden is een motorstep absoluut praktischer dan een e-step.Misschien ook interessant:

Categorieën: Blogs