Hoe oud moet je zijn om te rijden op een elektrische step?

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op

Naar verwachting gaan voor een elektrische step dezelfde regels gelden als voor een snorfiets of voor een segway.

Om met deze voertuigen te rijden moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Deze verplichting is opgenomen in de Nederlandse wegenverkeerswet.

Nog geen minimum leeftijd elektrische step

Hoe oud moet je zijn voor het rijden op een elektrische step?

Ik verwacht dat als de regels voor een snorfiets, brommer of ‘bijzondere brommer’ inderdaad ook gaan gelden voor een elektrische step, je minimaal 16 jaar moet zijn.

Het is echter afwachten tot de wetgever de elektrische step toelaat voor het rijden op de openbare weg.

Dit is op dit moment nog niet het geval en er is dus ook nog geen wetgeving die zegt hoe oud je moet zijn.

De leeftijd kunnen we alleen maar raden, op basis van de wetgeving die er wel al is voor een snorfiets of de Segway. Overigens ben ik van mening dat 16 jaar een goede leeftijd is om met een step te mogen rijden.

Onder de 16 zijn kinderen mentaal en fysiek nog niet volwassen, herkennen gevaar minder snel, zijn speels en kunnen onder groepsdwang rare dingen doen.

Daarnaast hebben kinderen vaak een beperkte ervaring als verkeersdeelnemer. Dat is ook de overwegingen die ten grondslag liggen aan de minimumleeftijd bij snor- en bromfietsen.

Vanaf welke leeftijd e-stel rijden in het buitenland

In bijna alle Europese landen is de elektrische step toegestaan op de openbare weg. Daar is vaak wel wetgeving die iets zegt over de minimumleeftijd waarop je met een step mag rijden.

In België en de meeste landen mag je vanaf 16 jaar rijden met een elektrische step.

Wat mij wel is opgevallen is dat de meeste deelplatformen van steps een minimale leeftijd van 18 jaar hanteren in hun voorwaarden. Dit geldt voor de bekendere platformen als BIRD en LIME.

Rijbewijs

Ik denk dus dat ook in Nederland we er vanuit kunnen gaan dat 16 jaar de leeftijd wordt waarop je met een step mag rijden.

Het is echter nog even afwachten totdat bekend wordt onder welke voorwaarden de step wordt toegelaten.

Naast die minimum leeftijd is het namelijk ook de vraag of je in het bezit moet zijn van een geldig bromfietscertificaat of een rijbewijs.


Bekijk ook:

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *