Hoe kies je de beste elektrische step? Lees dit voordat je een E-step koopt!

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op 24 juni 2022

Of je nu voor het eerst een elektrische step koopt of al wat meer ervaring hebt, het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen bij het kopen van uw nieuwe elektrische step. Het grote (en groeiende) aanbod van verschillende modellen van bekende en onbekende fabrikanten, met verschillende specificaties, kan op het eerste gezicht intimiderend overkomen. Ik ga je helpen. Voordat je een elektrische step koopt zijn er verschillende specifieke vragen die je moet beantwoorden om te bepalen wat de beste elektrische step is voor jou! Ik heb voor je een aantal tips en aanwijzingen samengesteld die mij hebben geholpen bij het kopen van een elektrische step. Hierin lees je ook terug wat ik belangrijk vind bij het kopen van een goede step.

Waarvoor wil je de step gebruiken?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is waarvoor je de step wilt gebruiken? Gebruik je de step in de stad? Wil je er langere afstanden mee afleggen, zoals ik dagelijks doe naar mijn werk? Moet je hem meenemen in het openbaar vervoer? Welke afstand moet je afleggen? Of misschien ben je juist op zoek naar een step die ook off-road terrein aankan? Zodra je weet waarvoor je de step wilt gebruiken kun je onderstaande eigenschappen doornemen. Ik verklap alvast, veel van de goede steps kunnen voor alle bovenstaande vraagstukken gebruik worden.

Bouwkwaliteit en afwerking

Wellicht een open deur, maar de beste e-step start heeft een goede bouwkwaliteit. Lees vooral goed de reviews of de step een solide frame heeft. Ook materiaal dat tegen een stootje kan is belangrijk. Sommige apparaten zien er goedkoop en plastic achtig uit. De elektrische step markt is nog volop in ontwikkeling. Het is verstandig om een step te komen van de grotere, meer gerenommeerde merken.

Actieradius

Wanneer  je van plan bent om een elektrische step te kopen, is een van de belangrijkste vragen om te beantwoorden hoe ver je er mee kunt rijden. Er zijn steps te koop die 14 kilometer kunnen rijden. Maar er zijn ook steps die tot wel 45 kilometer op een volle accu kunnen rijden. Het gemiddelde bereik van een accu bij de huidige generatie e-steps is ongeveer 22-25 kilometer. Je snelheid, het terrein (hellingen, ongelijke ondergrond), obstakels (stoplichten, kruisingen), de weersomstandigheden en je eigen gewicht hebben invloed op de actieradius. Ook de motor van de step (wattage) en de capaciteit van de batterij speelt een rol. De meeste steps hebben een accu met een capaciteit van 200 tot 300Wh. Kijk bij het bestellen van een elektrische step dus goed naar hoeveel kilometer je er ongeveer mee kunt rijden.

Hoe comfortabel is het rijden op de step?

Of een elektrische step comfortabel is om te rijden is vooral afhankelijk van het terrein waarop je rijdt en je rijstijl. Elektrische steps met vering en lucht banden zorgen voor het meeste comfort. Net als bij andere voertuigen, helpen banden als de vering de schokken op te vangen. Hoewel in Nederland en België de fietspaden er redelijk vrij van putten bij liggen, heb je niet overal een ondergrond vrij van oneffenheden. Een elektrische step met vering en luchtbanden is dus mijn tip als je een comfortabele rit wilt.

Wielen / banden

Het belang van het kiezen van een step met luchtbanden heb ik hierboven reeds benoemd. Naast luchtbanden vond ik het bij het kopen van een e-step belangrijk dat er niet te kleine wielen onder lagen. Hoewel ik nooit een step met kleine wieltjes heb geprobeerd, ben ik bang dat die niet zulke goede rijeigenschappen hebben. Ik ben bang dat deze stepjes veel te licht en wiebelig sturen of makkelijk vast komen te zitten in putten. Ik heb dus alleen maar steps met grotere banden getest en daarvan weet ik dat ze een goede wegligging hebben. Dat geeft mij een veilig en zeker gevoel tijdens het rijden! Mijn tip is om een step te kopen met wielen die een diameter van minimaal 20 cm of meer hebben.

Remmen

Bijna net zo belangrijk als een step waarvan de motor goed werkt zijn de remmen. Betrouwbare remmen zijn nodig om de elektrische step veilig en, indien nodig, snel te stoppen. De meeste E-steps hebben zowel een voor- als achterrem. Blijf weg van steps met alleen voorremmen. Hoewel dit type remsysteem een step tot stilstand kan brengen, kan plotseling remmen gevaarlijk zijn. Om snel en veilig te stoppen is mijn tip om een elektrische step te kopen die beschikt over dubbele remmen (gelijktijdig remmen op voor en achterwiel). Remmen via een handrem aan het stuur heeft de voorkeur.

Technische snufjes

De meeste e-steps hebben een klein schermpje om de batterijcapaciteit en snelheid weer te geven. Sommige elektrische steps hebben bovendien de mogelijkheid om via bluetooth met een app op jouw smartphone te verbinden. Die app is informatief omdat die statistieken bijhoudt over je gemiddelde snelheid en gereden kilometers. Maar de app is bij veel merken ook een noodzakelijke hulp om bijvoorbeeld de cruise control in te schakelen. Zowel een schermpje als een app vind ik geen must have. De meeste apparaten zijn namelijk begrensd op een bepaalde maximum snelheid, dus dat hoef je niet in de gaten te houden. Voor het bijhouden van hoe ver je nog kunt rijden op een accu is het wel handig.

Cruise control

Voor wie lange stukken rijdt kan eigenlijk niet zonder cruise control. Zonder cruise control moet je continu de gashendel indrukken en dat kan bij de lange rit tot een wat minder comfortabel gevoel leiden.

Hoe snel is de step?

De meeste elektrische steps die in Nederland worden verkocht hebben een maximumsnelheid tussen de 20 en 30 kilometer per uur. Ze beschikken bijna allemaal over een 250 tot 350 watt elektromotor en dat is meer dan voldoende. Over het algemeen is het zo, hoe groter de motor, hoe sneller je met de step kunt rijden. Daarnaast bepaalt de motor hoe gemakkelijk je omhoog rijdt bij hellingen. Een goede elektromotor maakt bijna geen geluid tijdens het rijden.

Hoeveel gewicht kan de step dragen?

De motor van de step bepaalt vaak ook hoeveel gewicht die ongeveer kan vervoeren. Hoe zwaarder de bestuurder, hoe harder de motor van de elektrische step moet werken om vooruit te komen. Sommige motoren met een lager vermogen kunnen mogelijk het gewicht van zwaardere bestuurders niet efficiënt aan. Let er dus op dat de elektrische step die jij koopt jouw gewicht aankan. De meeste steps zijn berekend op bestuurders tot 120 kg.

Opvouwbaar en draagbaar (formaat)

Voor mij was de eigenschap opvouwbaar en draagbaar een belangrijke eigenschap. Ik wil de step makkelijk overal mee naar toe kunnen nemen. Zo kan ik de step meenemen in de auto of trein, uitklappen en het laatste stukje dat ik normaal moet lopen rijden op de step. Daarnaast wil ik de step mee naar binnen kunnen nemen, zodat ik het apparaat op mijn werk onder het bureau kan opladen. Thuis leg ik hem in de gangkast netjes opgeborgen aan de oplader.

Een elektrische step mag dus niet te zwaar zijn en moet een solide opvouwsysteem hebben. Of een step inklapbaar is en het gewicht mag niks afdoen aan de rijkwaliteiten. Ik raad je een step aan die niet te groot is en opvouwbaar en draagbaar is. Mijn tip bij het kopen van een elektrische step is goed te kijken / lezen wat de ervaringen zijn met het opvouwsysteem. Koop een e-step die de juiste maat heeft om veilig op te rijden, maar ook klein genoeg is om ingeklapt op te bergen.

Verlichting

Tenslotte is verlichting op een elektrische step wel zo veilig. Je kunt dan ook in minder gunstige omstandigheden rijden, zoals tijdens de avond, nacht en bij weersomstandigheden als regen (interne link) of mist. Verlichting zorgt er voor dat je zelf ziet wat er vlak voor je gebeurt en dat andere verkeer jou ook ziet rijden.

De beste elektrische step?

De meeste elektrische steps die op dit moment te koop zijn verschillen vooral op details van elkaar. De ene step kan harder rijden, de andere step heeft een grotere accu en de andere is lekker licht. Toch ontlopen ze elkaar niet zoveel. Zolang je maar een step van een wat bekender merk koopt dat voldoet aan de eis actieradius zit je goed. Ik heb verschillende elektrische steps getest, maar ik maar er zijn er maar een paar waarvan ik vind dat ze de beste zijn.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.