Hoe ver kan je rijden met een elektrische step?

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op

Wanneer  je van plan bent om een elektrische step te kopen, is één van de belangrijkste vragen hoe ver je er mee kan rijden.

Wat je absoluut niet wilt is je zorgen maken of je nog wel thuis komt omdat je accu leeg is.

In dit artikel ga ik de vraag beantwoorden hoe ver je kunt rijden met een elektrische step met volle accu.

Koop een step met een ruime actieradius!

Een van de belangrijkste eigenschappen die je bij het kopen van een elektrische step moet overwegen is hoeveel kilometer je met de step wilt rijden zonder te hoeven laden.

Er zijn steps te koop die 14 kilometer kunnen rijden en steps die tot wel 45 kilometer op een volle accu kunnen rijden.

Als je net als mij dagelijks 10 kilometer heen en 10 kilometer terug moet rijden, is die laatste een verstandige keuze.

Hoewel ik een enkele reis kan halen met de eerste step, geeft het mij rust als ik wat speling heb.

Daarnaast hoef ik niet tussentijds te laden. Let bij het kopen van een elektrische step dus goed op dat je lang genoeg kunt rijden met een volle accu.

Hoe ver kun je rijden op een accu?

De gemiddelde actieradius van de meeste elektrische steps is minder dan 22 kilometer op een volle accu. Je snelheid, het terrein waar je op rijdt, de weersomstandigheden en jouw eigen gewicht hebben allemaal invloed op hoe ver je kunt rijden.

Je haalt die actieradius van 22 kilometer bijvoorbeeld makkelijk als je de step met normale snelheid over een glad stuk asfalt rijdt, zonder al te veel te moeten afremmen en optrekken.

Een voorbeeld. Zelf rijd ik met een Xioami M365. Op papier heeft deze elektrische step een actieradius van 30 km. Maar in de praktijk haal ik er ongeveer 24 kilometer mee. Zeker 6 van de 10 kilometer die ik moet rijden is recht en strak fietspad zonder te hoeven stoppen voor overig verkeer of stoplichten.

Daar rijd ik op topsnelheid. De resterende 4 kilometer rijd ik wel op een druk stuk weg. Daar moet ik af en toe stoppen voor ander verkeer, regelmatig afremmen en optrekken bij stoplichten en moet ik één grote helling op voor een brug.

Die 4 kilometer en het rijden op maximale snelheid vragen flink wat van de accu..

Er zijn natuurlijk ook steps met een groter bereik. Zelf vind ik bijvoorbeeld de Ninebot ES4 interessant. Die beschikt over een dubbele accu en kan maar liefst 45 kilometer rijden, zonder te moeten laden.

Factoren die de actieradius beïnvloeden

De afstand die je met een elektrische step kunt rijden is een combinatie van verschillende factoren.

Eerder noemde ik al dat snelheid, het terrein (hellingen, ongelijke ondergrond), obstakels (stoplichten, kruisingen), de weersomstandigheden en je eigen gewicht invloed hebben op hoe ver je kunt rijden met een elektrische step.

Maar ook de motor van de step (wattage) en de capaciteit van de batterij speelt een rol. De meeste elektrische steps voor volwassenen hebben een motor van 250 tot 300 watt en een accu met een capaciteit van 200 tot 300Wh.

Ik verwacht de komende jaren ook steeds meer verbetering van accu capaciteit. De ontwikkeling daarvan gaat hard, bijvoorbeeld bij elektrische auto’s en smartphones.

De maximum afstand die je kan rijden op een volle accu zal de komende jaren alleen maar beter worden.

Wat kun je doen ver te rijden met een elektrische step? Hieronder de beste tips:

  1. Rijdt maximaal 15-20 km/u
  2. Neem geen extra gewicht mee
  3. Neem geen extra persoon mee (de step is voor 1 persoon)
  4. Zorgt er voor dat de banden de juiste luchtdruk hebben

Tussentijds opladen

Hoewel ik dagelijks naar werk ongeveer 20 kilometer met de elektrische step rijd en dat op één accu haal zonder te laden, kies ik er voor om wel tussentijds bij te laden. Dat doe ik gewoon op het werk.

Ik vouw de step bij aankomst op, leg hem onder mijn bureau en sluit de accu aan op stroom. Als ik ‘s avonds thuis kom leg ik de step opnieuw aan de accu, zodat ik de volgende ochtend beschik over de maximale actieradius.

Dat geeft mij zekerheid dat ik zeker aankom, ook al is het niet nodig. Nu is 20 kilometer een flinke afstand en ga ik er vanuit dat niet iedereen die dit artikel leest zoveel kilometers per dag moet maken.

Wat als je accu toch (bijna) leeg is?

Wat moet je doen als je toch merkt dat de step langzamer gaat rijden of je accu capaciteit wilt sparen? Dan kun je het best half gas gaan rijden.

Hierdoor kun je vaak nog een behoorlijk stuk rijden. Ik adviseer je daarnaast om altijd een lader mee te nemen, zodat je in noodgevallen onderweg kunt bijladen.

Conclusie: koop een e-step met een lange actieradius

Houd er rekening mee dat het door fabrikanten opgegeven bereik van elektrische step niet altijd hetzelfde is als het bereik dat je in realistische omstandigheden zal krijgen.

Koop altijd een elektrische step met een groter bereik dan de afstand die je wilt afleggen om te voorkomen dat je stil komt te staan voordat je de bestemming bereikt.

Lees ook:

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *