Hoe werkt een elektrische step? Voor de eerste keer rijden

Wie voor de eerste keer gaat rijden op een E-step kan dat best even spannend vinden. Maar nodig is het niet. Het rijden met een elektrische step is namelijk heel erg makkelijk.

Je hoeft alleen maar op te stappen, een duwtje met je voet te geven en vervolgens gas te geven, te sturen en te remmen. Je balans zoeken gaat vanzelf.

Bijna iedereen die ik ken kan er direct zonder oefening mee overweg. Hoe het rijden op een e-step werkt leg ik uit in dit artikel.

Daarnaast geef ik een aantal tips hoe je het meeste uit je rit kunt halen.

Hoe rijden met een elektrische step?

Ik snap dat als je voor de eerste keer gaat rijden op een elektrische step je wilt weten hoe die werkt.

Dat is heel eenvoudig:

  1. Je zet de step aan (of als het een leenstep is verbind je de step met de app).
  2. Je gaat met één voet op de e-step staan en met de andere voet zet je één of twee keer af, net zoals je met een normale step zou doen. Tijdens het steppen druk je de gashendel in. Daarna neemt de gashendel het van je over en hoef je niet meer te steppen.
  3. Zet nu beide voeten op de step. Je kunt nu blijven rijden door gas te geven met de gashendel, totdat je de gewenste snelheid hebt bereikt.
  4. Remmen doe je door de handrem in te drukken en/of het gas los te laten (dan remt de step vanzelf).

Hoe rijden met een elektrische step is dus eigenlijk heel simpel. Je stapt op, stept één of twee keer en drukt dan de gashendel in en weg ben je.

Echter iedereen kan er mee rijden en is binnen 5 minuten vertrouwd met het besturen van de step.

Lees ook: wat is de beste elektrische step?

Tips voor het rijden met een elektrische step

Daarnaast wil ik je een aantal tips geven hoe je veilig kunt rijden met een elektrische step. Deze tips zijn vergelijkbaar voor fietsen, maar de besturing van een step is wat directer.

Rijden met een E-step vraagt dus iets meer aandacht.

Handen aan het stuur

Houd tijdens het rijden je handen aan het stuur, zodat je altijd direct kunt remmen wanneer nodig. Houdt er altijd rekening mee dat plotselinge bewegingen er voor kunne zorgen dat je jouw evenwicht verliest.

Elektrische steps hebben kleine wielen die onder andere in bochten niet helemaal in balans zijn. Probeer voorzichtig te zijn met het sturen en voorkom plotselinge bewegingen.

Geen scherpe bochten maken op hoge snelheid

Het is misschien een open deur, maar maak geen scherpe bocht wanneer je step vaart maakt. Een elektrische step stuurt namelijk heel direct.

Bij hoge snelheid loop je dan het risico dat je valt. Rem altijd ruim voor een bocht af en neem de bocht op lage snelheid. Daarna kun je weer op volle snelheid verder rijden.

Vol gas geven in de bocht is niet verstandig. Elektrische steps kunnen op korte tijd veel vermogen leveren. Geef pas weer gas als je de bocht hebt gemaakt.

Gebruik het fietspad

Met een elektrische step is jouw plaats op de weg het fietspad. Ergens anders rijden breng je jezelf en andere mee in gevaar.

Het voetpad / trottoir is bedoeld voor langzaam verkeer (5 km/u) zoals voetgangers. De openbare weg is bedoeld voor snel verkeer (+30 km/uur), zoals auto’s, scooters, motoren en bussen.

Het fietspad is bedoeld voor fietsers, brommers, elektrische steps en andere voertuigen met een maximum snelheid van 30 km/u.

Rijden op het fietspad heeft bovendien voordelen: het is vaak voorzien van een goed onderhouden gladde laag asfalt.

Let op voor obstakels en oneffenheden

Naast het in de gaten houden van het overige verkeer, stoplichten en bochten is het belangrijk om continu het wegdek vlak voor je te scannen.

Let op oneffenheden in het wegdek, hobbels, obstakels (paaltjes) of vervuiling zoals steentjes, modder of olie. Rem tijdig af en ontwijk tijdig, zonder dat je hard moet remmen of een plotselinge beweging moet maken.

Kies bij voorkeur je route over gladde oppervlakken, zoals asfalt of strak gelegde klinkers.

Heb speciale aandacht voor gladde oppervlakken. Hoewel je de step ook tijdens regen, vorst en sneeuw kunt gebruiken moet je opletten dat je voldoende grip houdt.

Let ook op het rijden op metaal (zoals een brug), hout (een brug) of natuurstenen tegels. Deze oppervlakken zijn glad of kunnen glad worden door water, waardoor het voor de banden moeilijker is grip te houden.

Rijdt altijd op lage snelheid op nat terrein.

Houd je aandacht er bij

Net als met andere vervoersmiddelen gebruik je nooit je telefoon tijdens het rijden. Daarnaast kijk je net als met fietsen en auto rijden continu wat er ver voor je en vlak voor je gebeurt.

Kijk goed wat voetgangers, fietsers, auto’s en andere voertuigen doen en probeer daarop tijdig te anticiperen.

Let op heuvelaf

Let tenslotte op bij het heuvelaf rijden. De zwaartekracht helpt je om vaart te maken, maar je kan ook te hard gaat.

Hoewel een elektrische step begrents is het nooit harder zal gaan dan maximaal 30 km/uur (de step remt zelf), is het verstandig om de gashendel los te laten wanneer je heuvel af gaat.

Rem eventueel voorzichtig bij indien nodig, maar druk de rem nooit op volle kracht volledig in.

Wanneer de elektrische step niet gebruiken?

Gebruik de elektrische step niet in of voor onderstaande situaties.

  • Je alcohol of drugs hebt gebruikt. Kies dan het openbaar vervoer of een taxi om op je bestemming te komen.
  • Een step is slechts geschikt voor één persoon. Ga nooit rijden met twee personen op een step. De remmen
  • Er geen veilig fietspad is waar je kunt rijden. Kies dan een alternatieve route. Ga nooit met de step tussen het autoverkeer of tussen voetgangers rijden. Dat is vragen om ongelukken.

Volg altijd de verkeersregels op.

Makkelijker dan fietsen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het rijden op een elektrische step niet veel anders dan met een fiets. Er gelden dezelfde regels voor en je moet op dezelfde dingen letten.

Zelf vind ik het rijden op een elektrische step makkelijker dan een fiets. Steps werken intuïtief, iedereen kan er direct op rijden.

Je hoeft niet op te stappen, je zit niet hoog, je evenwicht houden is makkelijk en de step is heel licht, klein en heeft een korte remweg.

Fietsen vergt vaak wel wat oefening. Wie wel eens toeristen in Amsterdam op een fiets heeft zien stappen weet dat.

Daarmee is een step eigenlijk een heel veilig vervoersmiddel, als je maar je aandacht er bij houdt.

Hoe vind jij het rijden op een elektrische step en waar let je op?Lees ook:

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *