Moet ik een helm dragen op een elektrische step?
We krijgen vaak de vraag of het dragen van een helm verplicht is voor een elektrische step. Een helm voor een elektrische step is vooralsnog niet verplicht, net als dat bij fietsen ook niet het geval is.
Natuurlijk is dit alles op eigen risico, want een helm is zowel op de fiets als op een elektrische step wel verstandig om de kans op en ernst van hoofdletsel bij ongelukken te verminderen.
Helm verplicht voor elektrische step?
Of een helm verplicht wordt voor een elektrische step is afhankelijk van wetgeving die nog in ontwikkeling is.
Als we kijken naar vergelijkbare voertuigen als de Segway, snorfiets en fiets die wel al toegestaan zijn, dan is een helm niet verplicht. Ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/u is geen helmplicht.
Hoogstwaarschijnlijk gaan dezelfde regels ook gelden voor elektrische step. In dat geval is een helm niet verplicht voor een E-step, maar wel verstandig.
Niet verplicht, wel verstandig
Hoewel een helm niet verplicht is voor op de fiets, snorfiets of andere langzame vervoersmiddelen (< 25 km/u), weten we allemaal hoe kwetsbaar deze zijn ten opzichte van overig verkeer. Een elektrische step is net zo kwetsbaar als een fiets.
Net als met fietsen is de kans op hoofdletsel groot als je valt. Van alle fietsers in Nederland die ernstig gewond raken door een fietsongeval, heeft bijna een derde hoofd- of hersenletsel.
In de praktijk zal dat aantal nog meer zijn. Het aantal gewonden onder fietsers wordt namelijk niet goed geregistreerd.
Het is zeer aannemelijk dat wanneer elektrische steps meer en meer in het straatbeeld gaan verschijnen er een gelijkaardige trend zichtbaar is als met fietsongevallen.
Waarom een helm voor een E-step veilig is?
Een helm vermindert het risico op hoofd- en hersenletsel bij een botsing of valpartij.
Uit buitenlands onderzoek blijkt dat bij een ongeval fietsers met helm ongeveer 60% minder kans hebben op ernstig, en ongeveer 70% minder kans op dodelijk hoofd-/hersenletsel, dan fietsers zonder helm.
Dat komt omdat een helm het hoofd beschermt via de energie-absorberende schuimlaag die in de helm zit en door de harde buitenkant.
De buitenkant van de helm verdeelt de klap over een groter oppervlakte. De schuimlaag zorgt er voor dat de klap op de hersenen wordt opgevangen.
De gladde buitenkant zorgt ervoor dat de helm weinig weerstand heeft met de ondergrond en kan glijden. Dat kan nekletsel voorkomen.
Welke helm voor elektrische step kopen?
Voor een optimale bescherming door de helm is het belangrijk dat de helm goed past en dat hij goed op het hoofd is bevestigd en is vastgemaakt.
Welke helm je voor een elektrische step moet gebruiken? Een gecertificeerde fietshelm voldoet, omdat de snelheden met een fiets en e-step gelijk liggen.
Als je een helm wilt gebruiken op een elektrische step zijn er een aantal eisen waar je op moet letten:
- Fietshelmen die binnen de Europese Unie worden verkocht, moeten voldoen aan de Europese richtlijnen. In goedgekeurde helmen is aan de binnenzijde een CE-markering aangebracht, gevolgd door het nummer van de Europese norm: EN-1078 voor volwassenen en EN-1080 voor de kinderhelm
- Aan de binnenkant van de helm zitten kleine kussentjes die het dragen van de helm comfortabel maken
- De bandjes die onder de kin sluiten, zorgen ervoor dat de helm bij een val op het hoofd blijft
Houdt je aan de snelheid
De meeste elektrische steps hebben een maximum snelheid tot ongeveer 25 km/u. Een helm is niet verplicht, maar 25 km/u steppen of fietsen is gevaarlijk.
Sommige steps (en elektrische fietsen) kunnen harder, soms wel tot 45 km/u. Besef dat zulke hoge snelheden zonder helm gevaarlijk zijn.
Bij een valpartij of aanrijding is de kans op hoofdletsel groot. Het is niet voor niets dat de maximumsnelheid van snorfietsen en elektrische fietsen 25 km/h is.
Houd je dan ook aan de snelheid en rijdt maximaal 25 km/u of langzamer.
Misschien ook interessant:
0 reacties