Geschiedenis van de elektrische step

Laatst bijgewerkt door Joni op

Elektrische step geschiedenis

De elektrische step zoals wij deze nu kennen, is een geweldig vervoermiddel.

Met het vervoermiddel reis je comfortabel, snel en handig van plek A naar plek B. Hierbij geniet je van veel gemak en van de gewenste duurzaamheid.

Uiteraard is de huidige e-step niet in één nacht geboren. Nee, de geschiedenis van de elektrische step gaat terug naar het jaar 1895.

Ontstaan van de elektrische step

Eerste elektrische motorfiets

In het jaar 1895 vraagt de uitvinder Ogden Bolten Jr. octrooi aan voor een elektrisch vervoermiddel. Dit vervoermiddel was een elektrische motorfiets en was destijds erg revolutionair.

Nadat het octrooi verkregen was, begon Ogden Bolten Jr. met de fabricatie van dit vervoermiddel. In 1986 verschijnt dit model uiteindelijk op de markt, waarna het vervoermiddel verder geoptimaliseerd wordt.

Dit vervoermiddel is uiteindelijk de basis voor de eerste elektrische step die uitgebracht wordt. Dit gebeurt in het jaar 1915.

In dat jaar komt het Amerikaanse bedrijf Autoped met de eerste e-step op de markt. Deze e-step was eveneens revolutionair en vertoont de nodige gelijkenissen met de huidige e-steps.

Lastige tijden voor de elektrische step

Nadat in 1915 de eerste e-step gelanceerd werd, ging het niet direct van harte. Men komt er namelijk achter dat een elektrische step toch de nodige nadelen met zich mee brengt.

Zo waren de e-steps destijds lastig te besturen en erg oncomfortabel.

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog heeft de elektrische step het lastig. Dit vervoermiddel kwam destijds nagenoeg niet meer in het straatbeeld voor, maar werd eigenlijk alleen nog maar in privé werkplaatsen gebruikt.

Opkomst vanaf 1938

Elektrische step geschiedenis 1938

In 1938 besluiten de broers Limelette om een nieuwe e-step te ontwikkelen. De wens hierbij was dat deze e-step een stuk zuiniger en handiger in gebruik moest zijn.

De broers slagen hier met vlag en wimpel voor. Ze brengen een geweldige elektrische step op de markt, waarna deze e-step gretig aftrek vindt bij veel Europeanen.

Vanaf deze eeuw écht populair

estep_huren_utrecht

Kijkende naar de populariteit van de e-step moeten we de broers Limelette dankbaar zijn. Zij kwamen met een prima concept op de markt, waarna de e-steps alsmaar verder doorontwikkeld zijn.

Als we naar de huidige populariteit kijken, zien we dat deze populariteit met name vanaf 2000 onwijs toegenomen is.

Dit is onder meer te danken aan de komst van de elektrische deelstep. Ook zijn de elektrische steps steeds beter, betrouwbaarder en krachtiger geworden.

Met name dat laatste is een belangrijk voordeel; hierdoor is de maximale snelheid en actieradius een stuk hoger komen te liggen.

De toekomst van de elektrische step

De geschiedenis van de elektrische step is een indrukwekkend verhaal. Meerdere partijen hebben hier een rol ingespeeld en hebben de genomen risico’s goed uit zien pakken.

Tegelijkertijd is het een feit dat de huidige e-steps niet meer te vergelijken zijn met de vervoermiddelen van Ogden Bolten Jr. en de broers Limelette.

Wat de toekomst van de elektrische step ons gaat bieden, is dan ook niet zeker. Toen de broers Limelette met hun e-step op de markt kwamen, hadden ze de huidige populariteit absoluut niet in kunnen denken. 

En mogelijk zeggen we dat over 10 jaar ook, maar dan over de huidige elektrische steps. Het is hoe dan ook een feit dat de huidige e-steps bij veel mensen geliefd zijn.

Categorieën: Blogs