Ook Duitsland gaat overstag: de elektrische step toegestaan bij onze oosterburen!

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op

In Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, België en Denemarken reden ze al een tijdje, maar nu zijn ze ook in Duitsland legaal: de e-step.

Het Duitse Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de e-step officieel legaal gemaakt, waardoor het voor iedereen mogelijk is om gebruik te maken van dit zuinige vervoermiddel. Toch zijn er ook nog een aantal voorwaarden waar de elektrische step in Duitsland aan moet voldoen.

Hier vind je alle informatie over de e-step en waar deze aan moet voldoen wanneer je hier, bijvoorbeeld tijdens je stedentrip in Berlijn, gebruik van wilt maken.

Voordelen van de step volgens de Duitsers?

De e-step is een elektrische variant van de step. Dit vervoersmiddel is een echte hype geworden, omdat het een gemakkelijke manier is om van A naar B te reizen.

Een elektrische step is flexibel en wendbaar, waardoor je snel tussen verkeer op de openbare weg kunt manoeuvreren. Een ander belangrijk voordeel van de elektrische step is dat milieubewust is; je kunt dus beter voor een e-step kiezen wanneer je door de stad gaat rijden.

De Duitsers zien de elektrische step als een goede ontwikkeling voor het mobiliteitsvraagstuk in de grote steden.

Lees ook: de beste elektrische step

Toelating door Duitse regering

Er is in Duitsland heel wat discussie geweest voordat het vervoermiddel uiteindelijk legaal is gemaakt. De e-step heeft geen handrem en stuur, waardoor het plan om dit vervoersmiddel toe te gaan passen in Duitsland, op flink wat kritiek kon rekenen vanuit het Duitse Ministerie.

Het zou niet veilig genoeg zijn voor het verkeer in Duitsland. Er is daarom goed gekeken welke voorwaarden er moeten gelden voor gebruik van het vervoersmiddel op de openbare weg. Ook zijn er lessen geleerd van andere landen waar de step al langer in gebruik is.

Duitsland is daarmee het eerste land die eerst goed nagedacht heeft over regelgeving, voor de step toe te laten.

Daarnaast hebben ze een passage opgenomen in de regeling omtrent de e-steps, waarin het besluit kan worden herroepen wanneer blijkt dat er te veel ongelukken mee gebeuren.

De regels voor de elektirsche step in Duitsland

Het is dus vanaf juni legaal om met een e-step door de Duitse steden te rijden. Dit biedt veel mogelijkheden, zowel voor fabrikanten als voor weggebruikers en toeristen.

Je hebt geen rijbewijs of helm nodig om gebruik te kunnen maken van de elektrische step. Toch zijn de regels wat aangescherpt en heeft het Duitse Ministerie van Verkeer en Waterstaat een aantal voorwaarden opgesteld:

  • De maximale snelheid is 20 km per uur;
  • De bestuurder heeft een minimale leeftijd van 14 jaar;
  • Het voertuig moet verzekerd zijn en een geldige verzekeringssticker hebben;
  • Er moet verlichting op de e-step worden aangebracht, evenals remmen;
  • De e-step mag niet worden gebruikt op trottoirs of in voetgangerszones, waaronder het park;
  • De plaats op de weg is het fietspad. Alleen als het echt niet anders kan mag de step op de weg rijden, maar alleen uiterst rechts;
  • Elektrische deelstep bedrijven moeten een geldige bedrijfsvergunning hebben.
Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *