Elektrische step vs Elektrische scooter: Voordelen & Nadelen

Laatst bijgewerkt door Kaz op

elektrische step vs elektrische scooter

Ben je op zoek naar een nieuw elektrisch vervoermiddel? Dan kom je al snel bij een elektrische step en een elektrische scooter uit.

Welke van deze twee vervoermiddelen is het meest voor jou geschikt? En met welke voor- en nadelen moet je rekening houden? In dit artikel zetten we alle informatie voor je op een rijtje.

Over een elektrische step

Een e-step is een vrij simpel vervoermiddel. De step bestaat uit twee wielen, een voetenplaat en een stuur. Op de voetenplaat zet je je voeten neer, waarna je gemakkelijk van plek A naar plek B kunt rijden.

Het fijne is dat je op dit moment uit veel e-steps kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor een elektrische step met grote wielen en een elektrische step met zadel. Is een e-step toch niet helemaal wat je zoekt? Dan kun je ook nog een motorstep op benzine overwegen.

Voordelen van een elektrische step

 • Betaalbaar. Zeker ten opzichte van een elektrische scooter valt de betaalbaarheid van een e-step op. Voor slechts een paar honderd euro ben je al de trotse eigenaar van een goede elektrische step.
 • Handzaam. Een e-step is ook een stuk handzamer dan een e-scooter. Je kunt de e-step makkelijk overal mee naar toe nemen. Met name opvouwbare e-steps. Ook is het makkelijker om zo’n step op te bergen.
 • Ideaal voor de kortere afstanden. We kunnen stellen dat een e-step ideaal voor de kortere afstanden is. Je kunt bijvoorbeeld goed manoeuvreren, je rijdt relatief hard en je kunt ook door drukke steden heen rijden.
 • Snel opgeladen. Kies je voor één van de beste e-steps? Dan geniet je van een korte oplaadtijd. Mede hierdoor kun je elke dag op de gewenste manier gebruik maken van je elektrische step.

Nadelen van een elektrische step

 • Minder comfortabel. Ten opzichte van een elektrische scooter is een elektrische step minder comfortabel. Dit kun je wel oplossen, bijvoorbeeld door voor een e-step met zadel te kiezen. Desalniettemin zijn de banden van een e-step altijd kleiner, waardoor je minder comfortabel rijdt.
 • Minder geschikt voor grote afstanden. Wil je met je elektrische vervoermiddel grote afstanden afleggen? Dan zit je met een elektrische scooter beter. Een e-step is hier niet altijd geschikt voor, puur vanwege een gebrek aan actieradius. Ook is het dus een stuk minder comfortabel op een e-step.

Over een elektrische scooter

De scooter zoals we deze nu kennen, bestaat al geruime tijd. Dit begon ooit met de ontwikkeling van de welbekende Piaggio en Vespa scooters in Italië.

Maar, door de jaren heen zijn deze scooters behoorlijk doorontwikkeld. Dit blijkt duidelijk uit de komst van de elektrische varianten.

Een elektrische scooter is volledig van deze tijd. Je geniet van tal van voordelen en je bent ook nog duurzaam bezig. Bovendien maakt een e-scooter geen lawaai, terwijl een ‘normale’ scooter bovengemiddeld veel lawaai maakt.

Voordelen van een elektrische scooter

 • Erg comfortabel. Een goede e-scooter beschikt over een fijn zadel, over goede schokdempers en over grote/goede banden. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat je op een elektrische scooter van het gewenste comfort verzekerd bent.
 • Ideaal voor grote afstanden. Moet je dagelijks 20 kilometer naar je werk rijden? Dan sluit een elektrische scooter hier prima op aan. Ten opzichte van een e-step is dit vervoermiddel simpelweg veel meer geschikt voor lange afstanden.
 • Weinig onderhoud. Als je een normale scooter hebt, heb je jaarlijks met onderhoud te maken. Bij een elektrische scooter is hier minder sprake van.

Nadelen van een elektrische scooter

 • Duur. Wil je één van de beste elektrische scooters aanschaffen? Dan moet je hiervoor diep in de buidel tasten. Zeker in verhouding tot e-steps zijn de e-scooters duur.
 • Groot en zwaar. Het is niet al te makkelijk om een e-scooter ‘op te bergen’. Je kunt ‘m bijvoorbeeld niet even je schuur in tillen, terwijl dit bij een e-step wel mogelijk is. Daarnaast moet je ook tijdens het rijden rekening houden met de logheid van de e-scooter.

Wat is voor jou het beste vervoermiddel?

Om tussen deze twee voertuigen een keuze te maken, moet je op drie punten goed letten:

 • Rijeigenschappen. Wil je makkelijk kunnen manoeuvreren? Of wil je juist van veel comfort verzekerd zijn?
 • Aanschafprijs. Ben je bereid om veel geld uit te geven? Of hou je het liever een stuk betaalbaarder?
 • Afstand. Moet je korte afstanden afleggen? Of moet je juist grote afstanden afleggen?


Categorieën: Blogs