Elektrische step als alternatief voor de vouwfiets? Een vergelijking.

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op

Is een elektrische step een alternatief voor de (elektrische) vouwfiets? De vouwfiets kennen we allemaal. Handig, modern en een duurzaam alternatief voor de auto.

Een ultieme manier voor wat extra vrijheid. Na een stukje fietsen, vouw je hem zo op en stap je de trein of auto in. Hij neemt weinig ruimte in. Er is echter een alternatief (in opkomst) met dezelfde eigenschappen.

Een alternatief dat sterk aan populariteit wint. In dit artikel vergelijk ik de elektrische step met de vouwfiets en ga ik je helpen een keuze te maken tussen beide vervoersmiddelen.

Voordelen van elektrische step en de vouwfiets

Een van de grootste voordelen van zowel de elektrische step als de vouwfiets is de vrijheid die je hebt om het laatste stukje van jouw rit af te leggen.

Waar anderen nog bij de bushalte staan te wachten of een stuk moeten lopen omdat de bus niet op de plaats van hun bestemming komt kun jij al op pad.

Een elektrische step heeft vrijwel dezelfde voordelen als een vouwfiets:

 1. Beide vervoersmiddelen zijn compact en makkelijk mee te nemen
 2. Gratis mee te nemen in trein, tram en bus
 3. Vrijheid om een deel van het reistraject af te leggen zonder bus, trein of tram
 4. Veilig op te bergen, je neemt hem zo mee in huis, kantoor of restaurant

Voordelen van de elektrische step ten opzichte van de vouwfiets

Een elektrische step heeft echter ten opzichte van de vouwfiets ook nog een aantal andere voordelen (die gedeeltelijk nadelen zijn van een vouwfiets):

 • Leuk(er): een step is leuk om op te rijden, geloof me, je rijdt echt elke dag met een grote glimlach op dit vervoersmiddel, zo leuk is het
 • Snel(er): Een elektrische step kan tot 25 km/u rijden (en soms harder). Dat is sneller dan je met de meeste vouwfietsen kunt fietsen. Daarnaast kan een step 30-50 kilometer rijden op een accu. Dat maakt het vervoersmiddel ook geschikt voor woon-werkverkeer.
 • Makkelijk(er): hoewel ik er vanuit ga dat de meeste lezers kunnen fietsen is het rijden op een elektrische step makkelijk. Je gaat er op staan, zet af, geeft gas en weg ben je
 • Ergonomisch(er): op een step sta je rechtop in een goede houding. Met de vering en luchtbanden is het doorgaans een comfortabel ritje. Op een vouwfiets kun je zitten, maar afhankelijk van het type kan de ergonomische zit en trapper positie verschillen.
 • Klein(er): een step met elektromotor heeft geen trappers en zitje. In zowel lengte als hoogte is de step kleiner dan een vouwfiets. Die compactheid maakt het nog makkelijker om hem mee te nemen of op te bergen
 • Licht(er): doordat een step compacter is weegt die over het algemeen minder zwaar, maar dat gewicht is wel afhankelijk van het gewicht van de accu
 • Voordelig(er): in aanschaf is een elektrische step goedkoper. Een topmodel koop je tussen de 300-500 euro. Voor deze prijs krijg je een goede batterijduur, een mooie topsnelheid en een hoogwaardige constructie. Bij een vouwfiets is dat al snel 700-1000 euro voor een topmodel.

Nadelen zijn er uiteraard ook. Het grootste bezwaar is dat een elektrische step officieel nog niet is goedgekeurd om op de openbare weg te rijden.

De roep om legalisering wordt steeds luider, al was het maar omdat je de stepjes nu al steeds vaker in het straatbeeld ziet verschijnen.

De verwachting is dat goedkeuring in Nederland binnen afzienbare termijn volgt. Ik verwacht dat er net als bij de Segway regels voor worden opgesteld.

Een ander nadeel is dat de accu van een elektrische step opgeladen moet worden, daar moet je dus rekening mee houden.

Besluit

Ik vind de elektrische step een perfect alternatief voor de vouwfiets. Een step met elektromotor is leuk, snel en handig.

Hoe ga jij naar het werk?

Lees ook:

De beste elektrische step

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *