Elektrische step voor openbare weg (RDW goedgekeurd)

Laatst bijgewerkt door Joni op

Elektrische steps RDW goedgekeurd

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische step als alternatief vervoermiddel.

Het duurt vast niet lang meer tot de e-step simpelweg een vervoermiddel is, net zoals de elektrische fiets een zeer vertrouwd beeld is in het dagelijkse verkeer.

Met een elektrische step zoef je snel van A naar B. Zeker als hij opvouwbaar is, is hij een goede keuze voor die laatste kilometers naar kantoor of onderwijsinstituut.

Wat niet iedereen weet: niet elke elektrische step mag op de openbare weg.

Als je hem daarvoor wil gebruiken, moet je dus zeker checken of de e-step die jij op het oog hebt, een RDW goedgekeurde elektrische step voor de openbare weg is.

Laten we dus eens kijken welke e-steps officieel toestemming hebben om op de weg te worden gebruikt. Tip: vraag dit altijd zelf na voor de elektrische step die jij op het oog hebt.

Welke elektrische step mag op de openbare weg?

Elektrische step openbare weg

Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld. Een elektrische step, op oplaadbare batterijen, wordt in Nederland officieel gezien als snorfiets, met een maximumsnelheid van 18 kilometer per uur.

Hij mag dus in principe niet op de openbare weg in Nederland.

Echter: als de overheid, concreet de Rijksdienst Wegverkeer (RDW), een e-step heeft aangewezen als bijzondere bromfiets, dan mag je er wel mee op de openbare weg rijden.

Dat betekent echter wel dat je minimaal 16 jaar oud moet zijn, én je jouw goedgekeurde elektrische step moet verzekeren.

Segways zijn bijvoorbeeld RDW goedgekeurde elektrische steps waarmee je wél op de openbare weg mag.

Voor de wet zijn deze e-steps dan snor- of bromfietsen. Kies je voor een Segway? Zoek dan uit wat voor jouw toekomstige Segway e-step voor de openbare weg geldt.

Voor de volledigheid: er zijn ook motorsteps. Deze zijn voorzien van een motor.

Voor deze steps gelden weer andere regels. We hebben het hier dus specifiek over elektrische steps, die over een oplaadbare accu beschikken.

Legaal rijden met RDW goedgekeurde steps

Wil jij jouw elektrische step niet alleen gebruiken op bijvoorbeeld een bedrijventerrein, of in een ander gebied dat geen openbare weg is?

Selecteer dan jouw legale e-step voor de openbare weg, zodat je je geen zorgen hoeft te maken.

Met een RDW goedgekeurde elektrische step mag je op de openbare weg in Nederland kilometers maken. Je hoeft je ook niet steeds af te vragen of je hier wel mag rijden.

Beste steps voor op de openbare weg

Met bovenstaande info kan je dus gericht op zoek naar een legale elektrische step. Een e-step die past bij jouw doelen.

Natuurlijk let je daarbij ook op andere belangrijke kenmerken van die RDW goedgekeurde elektrische step.

We zetten een aantal elektrische steps voor de openbare weg voor jou op een rij.

1. Ninebot by Segway Kickscooter MAX G30 II E-step

Ninebot Segway Kickscooter MAX G30 II E-step

We noemden het merk Segway al even.

Goed om te weten: niet elke Segway is natuurlijk niet zomaar automatisch een elektrische step voor de openbare weg. Nee, Segway heeft geen streepje voor op andere merken.

Ook elke Segway e-step moet apart worden gekeurd. De Ninebot Segway Kickscooter is in ieder geval een elektrische step die aan veel eisen van e-step kopers voldoen.

Zo heeft hij een actieradius van maar liefst 65 kilometer, en een topsnelheid van 25 kilometer per uur. Dus zeker als je enige haast hebt, is deze Segway elektrische step een zeer goede keuze.

Ook is hij geschikt voor de meeste volwassenen, vanwege zijn belastbare gewicht van 100 kilogram.

Deze Segway MAX G30 II is de nieuwe Ninebot Kickscooter en tevens het officiële BeNeLux model. Dus ook buiten Nederland is dit een officiële kickscooter.

Hij heeft tubeless banden, wat zorgt voor een prettige stepervaring. Het display geeft je veel belangrijke informatie, bijvoorbeeld over de accustand.

Uiteraard heeft Segway ook gedacht aan veiligheid: verlichting én een markeringslicht zorgen voor een goede zichtbaarheid, ook van achteren.

De koplamp van deze e-step  verlicht het wegoppervlak vóór je, zodat je goed ziet waar je rijdt. Wil je de achterlamp inschakelen? Dat doe je heel handig vanaf een knop op het display.

Je hoeft dus niet te stoppen en aan de kant van de weg te gaan staan.
2. Xiaomi M365 Elektrische Step

Ook Xiaomi staat bekend om zijn goede kwaliteit elektrische steps. Zo is de M365 Elektrische Step een goed voorbeeld van een betaalbare en goed beoordeelde e-step voor volwassenen.

Check wel altijd of jouw favoriete Xiaomi step ook een RDW goedgekeurde step is.

Deze Xiaomi heeft een topsnelheid van 25 kilometer per uur en een actieradius van 30 kilometer. Hij weegt maar 12,5 kg en is opvouwbaar, wat betekent dat je hem makkelijk inklapt en meedraagt.

Dit kan zomaar jouw favoriete e-step worden om mee te nemen in trein of bus, of achter in je eigen auto uiteraard.

Deze Xiaomi M365 heeft opblaasbare banden en is schokbestendig.

Hij heeft zeer goede voor- en achterverlichting. Je hebt dus goed zicht en bent zelf goed zichtbaar.

Je kan daardoor 24 uur per dag veilig op weg met jouw hopelijk snel goedgekeurde e-step.

Mocht de batterij leeg zijn: na 5 uur is hij alweer helemaal opgeladen. Voor een kortere rit volstaat natuurlijk een kortere oplaadtijd.

En als je hem ’s avonds aan de oplader hangt, kan je ’s morgens vroeg weer met een volle accu van huis.
3. Doogo X8 Elektrische Step met Cruise Control

Doogo X8 Elektrische step 25 km per uur

De Doogo X8 Elektrische Step is officieel een E-Scooter. Vraag dus van tevoren na of dit officieel een legale elektrische step is.

Zijn actieradius is ruim 20 kilometer, wat dus prima volstaat voor dagelijkse, kortere ritjes. En binnen 5 uur is hij weer op volle sterkte, dus kan je er weer vol tegenaan met jouw e-step.

Begint het te regenen? Geen probleem voor deze Doogo Elektrische Step. De batterij is namelijk waterproof.

Het LED-display geeft jouw veel informatie. Zo weet je altijd wat de status van de batterij is, en kan je dus snel besluiten om hem direct na aankomst op te laden.

Antislip handvaten en zeer schokbestendige banden dragen bij aan jouw veiligheid.

Ook goed om te weten: deze X8 Elektrische Step van Doogo heeft een drievoudig remsysteem! Hij beschikt namelijk over zowel een pedaalrem, als een elektrische- en schijfrem.

Veiligheid voor alles, je staat niet abrupt, maar wel snel stil. LED-verlichting aan de voor- en achterkant zorgen ervoor dat je te allen tijde zichtbaar bent, en zelf goed kunt zien waar je rijdt.
Regelgeving voor steppen op de weg

Elektrische step met kenteken

Als een e-step RDW is goedgekeurd, wordt hij dus door de overheid gezien als een legale elektrische step. Maar dat betekent wel dat je je moet houden aan bepaalde regels op de openbare weg.

Welke regels voor jou gelden, hangt dus samen met het antwoord op deze vraag: wordt jouw goedgekeurde elektrische step gezien als een bromfiets, of als een snorfiets?

Je moet in ieder geval minstens 16 jaar oud zijn, en een bromfietsrijbewijs hebben. Ook ben je verplicht een goedgekeurde helm te dragen.

En we noemden het al eerder: je bent verplicht je e-step te verzekeren. Dit laatste geldt dus niet voor jouw elektrische step die niet is goedgekeurd voor de openbare weg.

Daarnaast moet je altijd je kentekenbewijs bij je hebben. Dus ja: je rijdt vanaf de aanschaf van jouw gave e-step op een elektrische step met kenteken.

Wordt jouw elektrische step voor de openbare weg goedgekeurd als snorfiets? Dan gelden bovenstaande regels ook voor jouw e-step. Je hoeft echter niet verplicht een helm te dragen.

Maar omdat die verplichting vanaf 2023 wél geldt, adviseren we je je daar nu al aan te houden. Dat is ook nog eens een stuk veiliger voor jezelf, zeker op die topsnelheid van 25 kilometer per uur.

Regel ook meteen een kenteken, alleen als elektrische step met kenteken mag je er mee de openbare weg op.

Let op: woon je in één van de grotere steden van ons land? Houd dan zeker de regelgeving in jouw woonplaats in de gaten. Zo gelden er in zowel Amsterdam, Rotterdam en Utrecht al andere regels!

Categorieën: koopgidsen

5 reacties

Mnl van Doren · op

goedemorgen kan ik mijn segway ninebot g30D wel aan bieden bij de RDW of moet ik nog wachten?
graag reactie van uw zijde bedankt
mnl van Doren

    Herman de Groot · op

    Je kunt hem aanbieden, als het goed is zou hij ondertussen goedgekeurd moeten worden.

M · op

En? Kon deze al goedgekeurd worden? De regels zijn officieel nog niet goedgekeurd.

Jan Hoekstra · op

Goedemiddag, is de wetgeving t.a.v. de steppes al bekend? Ikzelf heb een Xiaomi Pro step.

marcel · op

hier staan de goedgekeurde steps, achteraf keuren niet mogelijk
https://www.rdw.nl/particulier/paginas/check-of-uw-e-step-de-weg-op-mag

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *