Moet ik een elektrische step verzekeren? En waar doe ik dat?

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op

Met een elektrische step rijd je op de openbare weg, tussen andere verkeer als auto’s, motoren, brommers, fietsers en voetgangers.

De kans op een ongeval is dus aanwezig, al dan niet door een botsing of doordat ik met mijn step val.

Ik rijd met mijn step nu nog rond zonder verzekering en daarom ben ik op zoek gegaan of ik mijn elektrische step moet verzekeren en waar ik dat kan doen.

Moet ik een verzekering afsluiten?

In Nederland is de elektrische step als een van de weinige landen nog niet formeel toegelaten. In België is dat wel het geval. Het is nog onduidelijk of de elektrische step in de toekomst onder de categorie fietsen of on de categorie bromfiets valt.

Dat is belangrijk om te weten, want de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer stelt een verzekering verplicht voor elk voertuig, aangedreven door een motor (of dat nu brandstof of elektrisch is). Dat geldt voor auto’s, brommers en waarschijnlijk in de toekomst dus ook voor elektrische steps.

Voor een elektrische fiets (tot 25km/u) geldt deze verplichting niet, omdat een fiets alleen trapondersteuning heeft. Stop je met trappen, dan stopt ook de motor met werken.

Bij snellere elektrische fietsen; high speed e-bikes of speed pedelecs gelden echter wel weer dezelfde eisen als bij een bromfiets, omdat je daar tot wel 45 km/u mee kan rijden.

Ik verwacht dat je in de toekomst een verzekering moet afsluiten voor een elektrische step, aangezien die aangedreven wordt door een motor en niet automatisch stopt zoals bij een elektrische fiets.

Hoe zit dat in België? In België geldt dat wanneer je transportmiddel gemotoriseerd is (hoverboard, momo wheel, segway of elektrische step), maar niet sneller kan dan 25 km/u rijdt, je familiale verzekering de schadevergoeding meestal van je overneemt.

Dat geldt alleen als je step niet direct vanzelf rijdt (dus zonder steppen), anders heb je wel degelijk een Burgerlijke aansprakelijkheid (BA) verzekering nodig.

Rijd de e-step sneller dan 25 km/u, dan moet je altijd een BA verzekering afsluiten voor de e-step.

Aantal ongevallen met elektrische steps stijgt

En dat zo’n verzekering voor motorvoertuigen verplicht is, vind ik maar goed ook. Zo kan altijd de schade worden vergoed die een ander mij toebrengt, evenals de schade die ik veroorzaak.

Met een stijgende populariteit stijgt namelijk ook het aantal ongevallen met e-steps op de openbare weg.

Dat geldt zowel voor het aantal aanrijdingen met / veroorzaakt door andere voertuigen als eenzijdige ongevallen. Het is daarbij niet zo dat een elektrische step gevaarlijker is dan een fiets of dat er meer ongevallen mee gebeuren.

Maar het is om aan te geven dat zodra je met welk voertuig dan ook in het verkeer gaat bevinden, er een kans bestaat dat je in aanraking komt met ander verkeer.

Een elektrische step verzekeren is dus belangrijk.

Hoe verzeker ik mijn step?

Hoe moet je een e-step verzekeren? In Nederland en België kennen we een Wettelijke aansprakelijkheid verzekering (WA) of de Burgelijke aansprakelijkheidsverzekering (BA).

Bij de WA (en BA) verzekering vergoed de verzekering van de veroorzaker van het ongeval alleen de materiële en lichamelijke schade die jij bij anderen aanricht.

Jouw eigen medische kosten en schade aan jouw voertuig worden meestal niet vergoed uit deze verzekering.

Daar moet je een aanvullende verzekering voor afsluiten, om te voorkomen dat je zelf opdraait voor de ziekhuiskosten of om de schade aan jouw voertuig te vergoeden (all-risk verzekering)

Wettelijk aansprakelijk voor E-step bij ongeval met een ander

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering vind ik zelf voldoende voor een E-step, maar jij kan in jouw specifieke geval daar anders over beslissen.

Waar het voor nieuwe en hele dure voertuigen verstandig is om een all-risk af te sluiten, is het voor een elektrische step niet nodig om een all-risk verzekering af te sluiten.

Een WA verzekering is voldoende. Voor een paar honderd euro heb je een nieuwe step, en dat is na een paar maanden sparen nog wel zelf te betalen.

Maar de schade aan een voertuig van een ander kan vele malen hoger zijn. Dat wil je niet en kun je vaak ook niet zelf betalen.

Aangezien in Nederland voor alle voertuigen aangedreven een WA verzekering verplicht is verwacht ik dat dit ook voor de elektrische step het geval gaat zijn.

Een aparte verzekering die ook schade aan jouw eigen step vergoed wordt vrijwel zeker niet verplicht.

Ziektekostenverzekering bij eenzijdig ongeval

Hoe zit het met eenzijdige ongevallen? Wat als ik van mijn step val en gewond raak? Normaal moet iedereen die in Nederland staat ingeschreven verplicht een ziektekostenverzekering afsluiten. Val ik van mijn step en raak ik daarbij gewond?

Dan dekt de ziektekostenverzekering de medische schade. De schade aan de step wordt uiteraard niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Daar moet een aparte (allrisk) verzekering voor afsluiten.

Waar verzeker ik mijn step?

Een elektrische step is nog een relatief nieuw voertuig. Waar in België de step legaal de weg op mag, is dit in Nederland nog niet het geval.

In België kun je voor de elektrische step gewoon een verzekering afsluiten. In Nederland kun je voor een voertuig dat nog niet legaal is ook geen verzekering afsluiten.

Daarnaast kan bijvoorbeeld jouw ziektekostenverzekering besluiten niet uit te keren wanneer ze erachter komen dat het eenzijdige ongeval waarbij je medische kosten hebt gemaakt, veroorzaakt is door het rijden op een nog niet toegestaan vervoersmiddel.

Mijn advies is om contact op te nemen met verzekeraars die ook bromfietsen verzekeren en jouw vraag om een elektrische step te verzekeren voor te leggen.

Conclusie

Een elektrische step verzekeren wordt na legalisering naar verwachting verplicht in Nederland, net zoals bij brommers of elk ander voertuig met een motor het geval is.

In België is dat alleen het geval als de step vanzelf rijdt en harder rijdt dan 25 km/u. Het risico van niet verzekerd rondrijden op een e-step (al dan niet illegaal) is dat je zelf opdraait voor het vergoeden van de schade aan het voertuig en gezondheid van de ander en je eigen voertuig en medische rekening.

En mocht het niet verplicht zijn om een elektrische step te verzekeren? Dan nog is verzekeren verstandig, want een ongelukje schuilt in een klein hoekje.


Lees ook:

Categorieën: Blogs

1 reactie

Tom · op

Voor België gelden de volgende regels voor verzekering van een step:
Tot nu toe moest de eigenaar van een elektrische step een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. In april 2019 keurde de Kamer een wetsvoorstel goed “tot wijziging van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen”.

Vanaf 1 juni 2019 is de eigenaar niet langer verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering aan te gaan. Met uitzondering van klasse A-bromfietsen gaat het om alle voertuigen die door de mechanische kracht niet sneller rijden dan 25 km/u, dus ook de elektrische step.

Bovendien wordt de bestuurder van de step een zwakke weggebruiker. Dat betekent dat bij een verkeersongeval waarbij een zwaarder motorvoertuig betrokken is, de lichamelijke schade van de bestuurder van de step en de schade aan zijn kledij zullen worden vergoed door de BA-verzekeraar van het betrokken motorvoertuig.

Als u een elektrische step bestuurt voor privédoeleinden, dan bent u voortaan gedekt door uw BA familiale verzekering van P&V. Op voorwaarde dat de door de constructie bepaalde maximumsnelheid niet hoger is dan 25 km/u. De familiale verzekering dekt de financiële gevolgen van uw buitencontractuele aansprakelijkheid voor lichamelijke en materiële schade die u aan anderen toebrengt.

Ze dekt ook uw aansprakelijkheid bij schade aan bepaalde goederen die u tijdelijk onder uw hoede hebt, en dit tot 25 000 euro per schadegeval. Deze uitbreiding geldt dus ook voor deelsteps. De vrijstelling bij materiële of lichamelijke schade (262,50 euro volgens de index van november 2018) blijft uiteraard voor uw rekening.

Een familiale verzekering is niet verplicht maar wel onmisbaar al u zich wilt beschermen tegen de mogelijke financiële gevolgen van een ongeval.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *