Is een elektrische step toegestaan of verboden?

Is een elektrische step toegestaan of verboden?

In omliggende landen mag het wel en is de E-step toegestaan. In Nederland mag de elektrische step niet op de openbare weg. Een E-step gebruiken is niet toegestaan, omdat het voertuig eerst goedgekeurd moet worden door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Wil je met een E-step op de openbare weg rijden? Dan loop je het risico op een boete. Wij verwachten dat het slechts een kwestie van tijd is tot de e-step ook in Nederland wordt toegestaan. Je ziet tot ons plezier de stepjes dan ook steeds vaker verschijnen in het straatbeeld!

E-step verboden?

Een E-step is verboden in Nederland. Dat wil zeggen dat je het voertuig eigenlijk niet op de openbare weg mag gebruiken. Waarom is de elektrische step niet toegestaan in Nederland? Voor lichte elektrische voertuigen (LEV) gelden Europese of nationale regelgeving. Voor elektrische brommers en scooters bestaat al jaren een Europese typegoedkeuring, waarmee de voertuigen in alle Europese landen de weg op mogen. De e-step is een uitzondering. Elk Europees land moet hier vooralsnog zijn eigen nationale regelgeving voor hanteren. Behalve in Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden E-steps in de meeste Europese landen inmiddels toegestaan.

De Nederlandse wetgeving op E-step?

In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat alle voertuigen met een motor goedgekeurd moeten worden door de RDW. Het maakt niet uit of het voertuig op benzine of elektriciteit rijdt. Voor de elektrische step is nog geen wetgeving. Het is een nieuw type voertuig, waar de overheid nog niet precies weet welke regels hiervoor moeten gelden. Ze beschouwen de step daarom als een (bijzondere) bromfiets. En voor een bromfiets gelden eisen waar een elektrische step (nog) niet aan voldoet:

  • twee remmen (en dus niet één, ook al is dat voldoende voor een stepje),
  • luchtbanden (en dus niet rubber),
  • een zitplek (saai!),
  • een linkerbuitenspiegel (dat heb ik toch ook niet op mijn fiets?),
  • verlichting (een dimlicht, achterlicht en reflector).

Daarnaast moet je een E-step verzekeren, een kentekenen hebben, een helm dragen en een bromfietsrijbewijs hebben. En helaas gaat de vergelijking met de elektrische fiets ook niet op. Die heeft alleen trapondersteuning (dat mag dan weer wel), als je stop met trappen stopt ook de motor…

Elektrische step legaliseren

De E-step gebruiken is dus illegaal in Nederland. Je kunt als individu wel een verzoek indienen bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) om een elektrische step te legaliseren. Je moet dan aantonen dat de step net zo veilig is als een bromfiets. Helaas achten wij de kans klein dat jij als individu een step goedgekeurd krijgt. Dat is tot op heden nog niemand gelukt. Het is dus wachten tot een fabrikant zelf zijn e-step laat goedkeuren door de RDW voor gebruik op de openbare weg. Een andere optie is de minister aanschrijven als samenleving. Dat laatste gebeurd middels een petitie. Wil je bijdragen aan het legaliseren van een elektrische step? Teken dan de petitie. (link naar blog)

E-step binnenkort toegestaan?

Een kleine voorspelling van ons als fans van dit nieuwe vervoersmiddel? Wij verwachten dat de E-step binnenkort wordt toegestaan op de openbare weg. We hebben daar een aantal aanwijzingen voor:

  • In steeds meer (Europese) landen is de e-step legaal te gebruiken, met recent voorbeeld Duitsland.
  • De elektrische step wordt gezien als het vervoersmiddel om files, verkeer en luchtvervuiling in de stad terug te dringen.
  • Een aantal grote steden (Breda en Rotterdam) sporen de minister aan voor een experiment.

Hoewel de wet- en regelgeving in ons land anders is dan in bijvoorbeeld België, Duitsland, Frankrijk of Polen wordt de roep steeds luider om nieuwe, innovatieve voortuigen die niet altijd in de reguliere wet- en regelgeving passen toe te laten. Voor een ontheffing moet de RDW eerst een technische beoordeling uitvoeren en het ministerie I&W testen of een voertuig veilig is in het verkeer. Dat gaat traag, maar op bovenstaande aanwijzingen kan het niet lang meer duren!

Rijden met de elektrische step mag dat?

Alhoewel de steps niet toegestaan zijn op de openbare weg, zijn ze gewoon via Bol.com in slechts een muisklik te bestellen. Omdat de step nog niet officieel legaal is, loop je dan wel een risico op een boete of het in beslag nemen van de E-step door de politie. Maar juist door onduidelijkheid in de regelgeving zie je dat daar in de praktijk niet naar gehandeld wordt. Wie vernieuwing wil, moet soms de randen van wat toegestaan is opzoeken. En zo is het maar net!

Heb jij al een elektrische step?

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *