Elektrische step reparatie? Alles wat je moet weten!

Laatst bijgewerkt door Kaz op

elektrische step reparatie

Als je eenmaal een e-step hebt gekocht, ga je ervan uit dat je heel lang zorgeloos kunt e-steppen. Je hoopt het vooral ook.

Maar zoals je auto wel eens naar de garage moet, en je fiets wel eens iets mankeert, zo kan ook jouw elektrische step kapot gaan. Een e-step reparatie is dan nodig.

Wellicht kan je sommige dingen zelf doen, of kan je de hulp van een handige vriend inroepen. Anders zal je om je elektrische step te laten maken, naar een e-step reparateur moeten.

Hoe snel gaat een e-step kapot?

Het is uiteraard niet makkelijk, of zelfs onmogelijk, om voor jouw elektrische step aan te geven hoe vaak hij stuk zal zijn.

Dat hangt af van hoe intensief je hem gebruikt en hoe je met je e-step omgaat. En sommige kwalitatief iets minder goede elektrische steps zullen eerder iets mankeren dan andere.

Maar een stelregel zegt dat jouw e-step ongeveer om de zeven maanden, of iedere 1.000 km, een reparatie nodig heeft.

Dat je daar zelf invloed op hebt, zullen we je wat later in deze blog uitleggen.

Wel of geen garantie?

Mocht er iets stuk gaan aan jouw e-step, check dan altijd of je nog garantie hebt, en of dit voor dit onderdeel van jouw elektrische step geldt. Dat scheelt je wellicht een elektrische step reparatie.

Wat kan er zoal stuk gaan aan jouw e-step?

lekke-band-elektrische-step-reparatie

Het aantal en de soort remsystemen verschilt sterk per elektrische step. Merk je dat jouw e-step minder goed remt? Of heb je zelfs het idee dat de remmen niet goed functioneren? Dan is er werk aan de winkel, en wacht daar zeker niet mee!

Wellicht kan je prima zelf de remmen bijstellen en is het euvel verholpen. Lukt dat niet, of is het zelfs onmogelijk om het zelf te doen, zoek dan zeker voor jouw e-step een reparateur.

En zoals vast ook met je fiets wel eens gebeurt, kan ook jouw elektrische step een lekke band krijgen. Als jouw e-step luchtbanden heeft uiteraard. Zeker op snelheid zie je niet elk spijkertje of stukje glas op je route liggen.

In het ene geval kan je een lekke e-step band zelf plakken. In het andere geval is een reparateur van elektrische steps een betere zet.

Banden slijten ook naarmate je jouw elektrische step meer gebruikt. Ondergrond speelt daarbij ook een rol. Hopelijk kan je zelf een band vervangen. Zo niet, laat het dan aan een e-step reparateur over. Dat is een vakman op zijn gebied.

Ga verstandig om met de batterijen van jouw e-step

batterijen-e-step-reparatie

Wees slim met het opladen van de batterijen van jouw elektrische step. Wacht niet tot het allerlaatste moment als ze bijna leeg zijn. Als je dit te vaak doet, kan het de levensduur van de batterijen verkorten. Hoe jammer!

Maar hang jouw e-step ook niet onnodig lang aan de oplader en laat jouw elektrische step eerst even afkoelen als je hem net hebt gebruikt. Zo voorkom je oververhitting van de batterijen van jouw elektrische step.

Gaat jouw e-step steeds korter mee op een volledig opgeladen batterij? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Laat dit controleren door een erkende reparateur. En ja, batterijen vervangen van een elektrische step kan een duur grapje zijn.

Zelf onderhoud plegen

Het zal je niet verbazen dat je zelf invloed hebt op de onderhoudsfrequentie van jouw elektrische step. Door zelf af en toe onderhoud aan je e-step te verrichten, voorkom je dat jouw elektrische step kapot gaat.

Hoe klein jouw e-step ook is in vergelijking met andere voertuigen: ook jouw elektrische step heeft veel bewegende en draaiende onderdelen.

Wellicht heb je in de handleiding al onderhoudstips gelezen? Zo niet: af en toe die bewegende onderdelen invetten, verlengt absoluut de levensduur van jouw e-step. En dit voorkomt ook een onnodige e-step reparatie.

Niet zelf gaan sleutelen

zelf-sleutelen-reparatie-elektrische-step

Ga, ook als je veel technische kennis bezit, niet zelf sleutelen aan jouw elektrische step. Eenvoudige dingen kan je best zelf doen. Maar voor echte reparaties aan jouw e-step moet je een e-step reparateur inschakelen.

Voorkom dat je iets stuk maakt, waardoor de reparatie van jouw elektrische step uiteindelijk alleen maar duurder uitvalt.

Zeker in grote steden is er altijd wel een goede e-step reparateur te vinden. Soms leveren ook fietswinkels en –reparatiebedrijven deze service.


Misschien ook interessant:

Categorieën: Blogs