Kun je met een elektrische step rijden door de regen, sneeuw en in de winter?

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op

Een elektrische step lijkt in eerste instantie een voertuig te zijn voor in de zomer. Lekker met je T-shirt of topje en korte broek of rok rijden.

Maar is dat wel zo?

Of kan een elektrische step tegen regen? En is de step waterdicht? Je komt erachter in dit artikel!

Kan je een elektrische step in de regen gebruiken?

In Nederland en België valt er nogal eens een buitje. En niet altijd verwacht.

Ik heb al een paar keer gehad dat ik zelf ’s ochtends in de zon naar het werk reedt en in de namiddag door de regen terug naar huis moest rijden.

Dan wil je wel met zo’n step door de regen kunnen rijden om thuis te komen. Dat kan gelukkig. Je kunt veilig met een elektrische step door de regen rijden.

Elektrische steps zijn namelijk spatwaterdicht, tenminste de step die jij koopt een IP54 code heeft. De meeste steps hebben die IP54 klasse.

Het eerste cijfer verwijst naar de bescherming tegen vaste stoffen en het tweede cijfer naar vloeistoffen.

De elektrische onderdelen (elektromotor, batterij) zijn ingesloten in de step en de enige twee connectoren zijn de gas en remhendels.

Kortsluiting?

Daarnaast is de spanning van een elektrische step relatief laag. Door de lage spanning van 24-36 volt en het ontwerp en beveiliging kan het rijden door de regen geen kwaad.

Ook het wassen van de step is geen probleem. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je een elektrische schok krijgt of kortsluiting ontstaat wanneer je met de step in de regen rijdt.

Let er wel op dat de laadplug goed gesloten is. Als dat niet het geval is kan er zomaar een flinke hoeveelheid water bij de elektronische elementen of accu komen.

Gebeurd dat, dan is er risico op kortsluiting. Maar zoals gezegd zijn steps spatwaterdicht en kunnen ze wel tegen een regenbuitje.

Rijden door een diepe plas of stortbui zijn niet verstandig. Ook het onderdompelen in water is natuurlijk geen goed idee.

Kan een elektrische gebruikt worden bij kou en sneeuw?

Een step kun je prima gebruiken wanneer het koud is. Zelfs als het vriest. Maar waar je wel rekening mee moet houden is dat je accu het door de kou minder ver kan rijden.

Het voordeel van een elektromotor ten opzichte van een verbrandingsmotor is wel dat je er zo mee weg kunt rijden. Een koude elektromotor beschadigt niet als je er mee gaat rijden.

Dit is een groot voordeel ten opzichte van de verbrandingsmotor, de elektrische step hoeft niet te worden opgewarmd voordat men er snel mee kan gaan rijden.

Ook bij warmte en hele hoge temperaturen kun je de step gebruiken. Net als koude kan de actieradius minder zijn dan je gewend bent bij hogere temperaturen.

En hoe zit het dan bij sneeuw? Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor als met de fiets. Hoewel je op een elektrische step kunt rijden als er wat sneeuw op de grond ligt, is het zeker niet aan te raden. Het is glad en dus niet helemaal veilig.

Ga je toch in de sneeuw rijden, houdt er dan rekening mee dat je langzamer moet rijden om niet in de slip te raken en te vallen.

Mijn advies: ga lopen of pak het openbaar vervoer wanneer het sneeuwt.

Wanneer step wel en niet gebruiken?

Zelf houd ik de volgende ‘regels’ in gedachten om te besluiten of ik wel of niet door de regen ga rijden.

Daarnaast geef ik je ook nog een aantal tips mee als je besluit om in de regen te gaan rijden (wat dus prima kan).

✅ Wanneer wel gebruiken?

 • Lichte regen
 • Temperaturen tot 5 graden Celsius
 • Weinig plassen of de mogelijkheid om daar omheen te rijden

❌ Wanneer (liever) niet gebruiken?

 • Harde regen of kans daarop
 • Temperaturen lager dan 5 graden Celsius en vorst
 • Gladheid / sneeuw
 • Slecht zicht (mist)
 • Veel plassen

Tips voor het rijden op een elektrische step in de regen

Als je door de regen moet rijden op een elektrische step, volg dan deze tips:

 • Langzamer rijden: Op natte ondergrond heb je minder grip en je remweg is iets langer. E-steps hebben bovendien relatief kleinere wielen. Ga dus langzamer rijden dan dat je normaal doet. Kijk tevens goed vooruit om obstakels en het gedrag van andere weggebruikers vroegtijdig in te schatten.
 • Sluit de laadplug goed af. Dit is een directe toegang voor water tot elektronische componenten. Sluit de rubber dop dus goed.
 • Doe voorzichtig in de bochten. In de regen reageren de banden van een step anders dan bij droog weer. Rem dus tijdig af en neem de bocht in lage snelheid onder een niet al te grote hoek.
 • Maak je elektrische step schoon na het rijden in de regen of vorst. Modder (of strooizout in de winter) hechten zich aan de step en kunnen het materiaal aantasten.
 • Bescherm jezelf: doe een regenjas aan.

Conclusie

Je kunt prima met een elektrische step rijden wanneer het regent of wanneer het wat kouder is. De elektronische componenten van een step zijn beschermd tegen spatwater.

Zorg er voor je eigen veiligheid wel voor dat je langzamer rijdt dan normaal. Door de regen heb je immers minder grip en is je remweg langer.

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *