Is een elektrische step geschikt voor ouderen?

Laatst bijgewerkt door Joni op

Elektrische step voor senioren

Op latere leeftijd is het wandelen van lange(re) afstanden niet meer goed te doen. De spieren worden zwakker, de conditie neemt af en er kunnen meerdere lichamelijke klachten ontstaan.

Wil je als ouder persoon echter wel nog overal naar toe kunnen gaan? Dan lijkt een elektrische step op voorhand een geschikt vervoermiddel te zijn. Op zo’n step hoef je immers alleen maar te staan en gas te geven.

Maar, is een e-step wel of niet geschikt voor ouderen? En waar moet je rekening mee houden met een e-step voor senioren? Je leest het allemaal in dit artikel.

Niet geheel zonder risico

E-step senior

Laten we maar met de deur in huis vallen: een e-step is niet geheel zonder risico voor een ouder persoon.

Dit heeft met name met onderstaande punten te maken:

  • Op een e-step ben je vrij kwetsbaar. Er hoeft maar één andere weggebruiker niet op te letten en je komt lelijk ten val met de e-step. Daarbovenop komt ook nog eens dat oudere personen niet altijd meer even scherp zijn in het verkeer. Dat maakt het risico op een ongeluk nog groter.
  • Op een estep moet je je evenwicht bewaren. Veel ouderen hebben last van evenwichtsproblemen. En op een e-step is het juist van groot belang om het evenwicht goed te bewaren. Mede hierom is het niet voor alle ouderen geschikt/mogelijk om op een e-step plaats te nemen.

Dit betekent echter niet dat geen enkel ouder persoon van een e-step gebruik kan maken. Mocht je zelf nog prima je evenwicht kunnen bewaren, kun je op zich prima voor een e-step kiezen.

Belangrijkste is in dat geval dat je erg goed oplet in het verkeer.

Waar moet je op letten bij een elektrische step voor ouderen?

Elektrische step ouderen

Een e-step voor ouderen moet bij voorkeur een brede voetenplank hebben. Dit stelt je in staat om stabieler en fijner op de elektrische step plaats te nemen. Met het oog op het evenwicht is dit een belangrijk aandachtspunt.

Daarnaast moet je goed kijken naar de snelheid van de elektrische step. Een e-step moet niet te hard gaan, aangezien het reactievermogen van een ouder persoon minder kan zijn.

Verder is het wenselijk dat de e-step onwijs comfortabel is. Zeker als je op een klinkerpad rijdt, komen er via de step de nodige trillingen door naar je armen en handen.

Op een comfortabele step valt dit echter reuze mee, waardoor het ook op een slechte weg comfortabel is om op zo’n step rond te rijden.

Tot slot is het dus heel belangrijk om goed je veiligheid te waarborgen. Neem nooit onnodige risico’s, houd je aan de verkeersregels en houd rekening met de kwetsbaarheid op/van een e-step.

Waar moet een e-step voor ouderen aan voldoen?

Een e-step voor ouderen moet veilig zijn, moet van een top kwaliteit zijn en moet betrouwbaar zijn.

Daarnaast is het wenselijk dat het remsysteem van de e-step hoogwaardig is. De step moet snel tot stilstand komen, ook al is er sprake van een minder snelle reactie van de bestuurder.

En een e-step voor ouderen moet ook niet al te hard gaan. Een maximale snelheid van 15 kilometer per uur is meer dan prima voor de meeste ouderen.

Is je reactievermogen nog goed en heb je geen last van lichamelijke klachten? Dan kun je uiteraard wel voor een snellere e-step kiezen, maar dit is per persoon verschillend.

Verder is het aangeraden om een elektrische step met zadel te kopen. Hiermee ontlast je namelijk jouw rug aanzienlijk tijdens het rijden. Zo maak je jouw rit dus ook een stuk veiliger.

Zijn er alternatieven voor een elektrische step voor ouderen?

e-bike senioren

Wat ons betreft is een elektrische step voor ouderen niet ideaal. Op zo’n step ben je nogal kwetsbaar en zit een ongeluk in een klein hoekje.

Er bestaan daarom twee betere alternatieven voor een elektrische step:

  • Elektrische scootmobiel. Belangrijk voordeel van zo’n scootmobiel is dat je aangenaam en comfortabel zit. Dankzij de vier wielen behoud je probleemloos het evenwicht en rijd je veilig van plek A naar plek B. Doordat een scootmobiel een stuk groter is, val je ook nog een stuk beter op in het verkeer.
  • Elektrische fiets. Heb je (nog) geen lichamelijke klachten? En wil je handig en duurzaam van plek A naar plek B komen? Dan is een elektrische fiets een prima optie. Maar, ook hierbij geldt dat je wel je evenwicht moet kunnen behouden.

Gaat je voorkeur uit naar een e-bike voor ouderen? Kies dan voor een e-bike die niet al te zwaar is, die niet al te hard gaat en die van één van de betere merken is.

Categorieën: Blogs