Elektrische step opvoeren? Ontdek hoe het werkt

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op

Elektrische steps opvoeren

Lang geleden was het maar wat stoer als je een brommer had. Sinds enige tijd is het echter de scooter die die plek heeft overgenomen.

Maar, let op, ook de elektrische step wordt steeds meer als cool gezien. Met een e-step maak je de blits, zowel privé als zakelijk.

So far so good. Elektrische steps hebben voor heel wat mensen echter één groot nadeel: de snelheid! Want 20 of 25 kilometer per uur: dat moet toch harder kunnen? Hun elektrische step opvoeren, dat is dan ook wat steeds meer e-steppers willen.

Je elektrische step opvoeren: kan het, en hoe werkt het? We beantwoorden jouw vragen in deze blog.

Kan je de begrenzer van jouw e-step bereiken?

Kan je de begrenzer van jouw e-step bereiken

Iedere elektrische step heeft een snelheidsbegrenzer, want dat is verplicht. Het voorkomt dat jij met je e-step hogere snelheden bereikt dan wettelijk is toegestaan.

Die begrenzer zit ingebouwd in jouw elektrische step, en hopelijk voor jou niet onbereikbaar.

Wil je jouw Denver elektrische step opvoeren, dat is het namelijk noodzakelijk dat je die begrenzer van je elektrische step kunt verwijderen.

Is dat mogelijk, dan heb je één obstakel voor het opvoeren van je e-step al overwonnen. Op naar de volgende uitdaging.

Weg met de controllers!

Je vindt het niet leuk om te lezen, maar jouw elektrische step heeft ook controllers. Zij regelen en controleren (vandaar de naam) jouw snelheid.

Wil je jouw Xiaomi elektrische step opvoeren, dan moet je ook bij de controllers kunnen. Ook die moet je vervangen, of upgraden.

Je wil namelijk voorkomen dat ze blijven doen wat ze altijd deden: minder kracht doorsturen naar de motor van jouw elektrische step.

Jouw e-step opvoeren betekent ook batterijen vervangen

Jouw e-step opvoeren betekent ook batterijen vervangen

Twee flinke stappen gezet. Nog één stap te gaan, en dit is de makkelijkste. In principe kan jouw e-step na het opvoeren nu dus een flink stuk harder.

Maar de batterijen moeten wel het gewenste vermogen kunnen leveren.

De ingebouwde, standaard batterijen zijn uiteraard niet ingesteld op hogere snelheden door het opvoeren van je elektrische step.

Dus zal je ze moeten verwijderen, en moeten vervangen door veel krachtigere batterijen.

Jouw Ninebot step opvoeren vraagt dus om drie belangrijke stappen. Maar dan kan je ook nog meer gassen op jouw snelle e-step.

Opvoeren elektrische step: zelf doen of laten doen?

Opvoeren elektrische step zelf doen of laten doen

Een elektrische step opvoeren is geen kunstje dat iedereen kan.

Ben je heel technisch en heb je wellicht eerder al aan brommers en scooters gesleuteld? Dan is je e-step opvoeren wellicht ook iets wat je zelf kan.

Geen geld uitgeven als dat niet nodig is, toch?

Heb je zo goed als twee linkerhanden, geef jouw elektrische step opvoeren dan uit. Je moet er toch niet aan denken dat er iets misgaat omdat je zo graag geld wilde besparen?

Mocht je door onhandigheid iets stuk maken aan jouw snelle elektrische step, dan lopen de uitgaven waarschijnlijk veel meer uit de hand.

Niet elke e-step is op te voeren

Niet elke e-step is op te voeren

Besef ook dat elektrische steps niet bedoeld zijn om op te voeren. In de praktijk zal je de ene e-step makkelijker kunnen opvoeren dan de andere. En er zijn zelfs elektrische steps waarbij opvoeren gewoon niet kan.

Negeer je dat, dan zou je je e-step zelfs kapot kunnen maken. Jouw poging om je snelle elektrische step nog sneller te maken zou dan wel eens een duur geintje kunnen worden.

Mocht je denken dat wel even onder de garantie te schuiven: die vlieger gaat niet op. Zoals bij zoveel apparaten het geval is, verlies je de garantie als je zelf gaat sleutelen aan jouw elektrische step.

Dat staat als het goed is ook duidelijk in de bijgeleverde papieren vermeld.

Laat jouw banden je helpen je e-step op te voeren

Heeft jouw elektrische step luchtbanden? Dan is er een simpel trucje voor het opvoeren van jouw e-step. Je hebt er geen enkele technische kennis of gereedschap voor nodig.

De snelheid van jouw elektrische step wordt namelijk ook mede bepaald door het contact met de ondergrond.

Hoe groter het oppervlak dat raakt met de weg, hoe meer jouw e-step weerstand ervaart en minder snel rijdt. Het tegenovergestelde is dus ook waar.

Hoe minder oppervlak, van jouw banden dus, hoe minder jouw elektrische step wordt afgeremd. En je raadt het al: des te hoger jouw maximale snelheid.

Inderdaad: zo simpel is het. Door het verhogen van de bandenspanning van jouw e-step kies je voor een natuurlijke manier van jouw elektrische step opvoeren.

De impact? 15-20% verhoging van de snelheid.

De motor kan het opvoeren van jouw e-step lastig maken

Wat voor motor heeft jouw elektrische step? Gaat het om een elektrische motor, met wielaandrijving? Dan is dat geen belemmering voor het opvoeren van jouw e-step.

Gaat het echter om een ketting gedreven motor, dan wordt opvoeren van jouw elektrische step een heel stuk lastiger.

Je elektrische step opvoeren, mag dat eigenlijk?

Je elektrische step opvoeren, mag dat eigenlijk

Het antwoord op deze vraag zal je tegenvallen. Een elektrische step opvoeren is in Nederland wettelijk niet toegestaan.

E-steps hebben een maximum snelheid van 25 kilometer per uur, en die mag je dus ook niet overschrijden door het opvoeren van je elektrische step.

Mocht je met een opgevoerde e-step een ongeluk krijgen, dan ben je mogelijk ook niet verzekerd. Nee, dus ook niet als je keurig een verzekering voor je elektrische step hebt afgesloten. Je neemt dus nogal een risico.

Tot slot: wil je legaal jouw e-step opvoeren? Dan is de truc met de bandenspanning opvoeren een prima optie, waarmee je dus toch even een stukje harder gaat.



Bekijk ook:

Categorieën: Blogs