Elektrische step onderdelen & accessoires

Laatst bijgewerkt door Joni op

Elektrische step onderdelen

Dat een elektrische step zo handig en veelzijdig te gebruiken is, is aan meerdere handige onderdelen te danken.

In dit artikel zetten we de belangrijkste onderdelen van een elektrische step op een rijtje.

Overzicht van elektrische step onderdelen

Een elektrische step is een vrij eenvoudig product om te zien. Als je zo’n step echter helemaal uit elkaar haalt, zie je dat zo’n step toch wel uit de nodige onderdelen bestaat.

Dankzij deze onderdelen kun je op een snelle en veilige manier van plek A naar plek B rijden.

Ben je benieuwd naar de onderdelen van een elektrische step? En wil je weten wat het belang van bepaalde onderdelen is?

Hieronder vind je een toelichting over de belangrijkste onderdelen van een elektrische step.

Banden

e-step banden

De banden van een elektrische step spelen een grote rol. Alleen de banden komen namelijk in contact met het wegdek, waardoor de banden bepalend zijn voor meerdere eigenschappen van de step.

Denk hierbij aan het comfort dat je op de step ervaart, maar ook aan de veiligheid.

Overigens worden e-steps met meerdere soorten banden uitgevoerd. Je hebt de keuze tussen onder meer luchtbanden, massieve banden en antilekbanden.

Met name laatstgenoemde banden bieden een belangrijk voordeel.

Accu

Uitneembare accu estep

Als een e-step geen accu zou hebben, zou je niks aan de step hebben. De accu drijft de step aan, waardoor je met de elektrische step de gewenste afstanden af kunt leggen.

Wil je nu een nieuwe elektrische step kopen? Kijk dan heel kritisch naar de accu van de step.

De accu is onder meer voor de maximale snelheid en maximale actieradius bepalend. Een belangrijk onderdeel van elke elektrische step dus!

Slot

slot elektrische step geel

Het is een feit dat e-steps geliefde producten zijn. Meer en meer mensen kiezen voor dit vervoermiddel, terwijl kwaadwillenden ook steeds gekker worden op e-steps.

Het is daarom van belang om je e-step altijd en overal goed op slot te zetten. Daarvoor dient het slot van een elektrische step. Gebruik dit slot simpelweg altijd als je je elektrische step ergens neerzet.

Oplader

elektrische step oplader

Aan alleen de accu van een e-step heb je niks. Je moet deze accu immers ook opladen; dit doe je met een oplader.

Als je nu een nieuwe step koopt, krijg je hier standaard een oplader bij meegeleverd. Met deze oplader laad je de accu snel op en kun je snel je weg weer vervolgen.

Stuur

E-step stuur

Het stuur is ook één van de belangrijkste onderdelen van een e-step. Zonder het stuur zou het immers niet mogelijk zijn om richting te geven aan de step.

Let bij aanschaf van de e-step daarom ook goed op het stuur. Het stuur moet je naar wens kunnen verstellen, moet fijn in de hand liggen en moet trilling absorberend zijn.

Dat betekent dat het stuur niet al te veel trillingen vanaf het wegdek doorgeeft aan je handen/armen.

Verlichting

Een e-step moet over veilige verlichting beschikken. Dit is in het belang van je eigen veiligheid, maar ook in dat van andere weggebruikers.

Zeker als je in het donker op een e-step rondrijdt, val je zonder verlichting gewoonweg veel te weinig op.

Kies daarom altijd voor een e-step met goede verlichting. En zorg er ook voor dat de verlichting van de e-step goed functioneert.

Remmen

Remschijf e-scooter

Een e-step zonder remmen is een e-step waar je niks aan hebt. Het opvallende bij de remmen is dat een fabrikant uit meerdere soorten systemen kan kiezen.

Ga daarom goed na om welk remsysteem het precies gaat. En op welke manier je dit remsysteem kunt bedienen.

Voor jou is het in ieder geval van belang dat je de remmen af en toe na laat kijken. Met name als je veel kilometers op de e-step aflegt, kunnen sommige soorten remmen snel slijten.

Display

Display e-scooter

Een goede elektrische step beschikt over een goed display. Op dit display lees je bijvoorbeeld de status van de accu af, evenals de snelheid waar je op dat moment mee rondrijdt.

In een ideale wereld is zo’n display relatief groot en ook nog in kleur uitgevoerd. De ervaring leert ons dat dit per e-step verschillend is.

Standaard

Elektrische step onderdelen standaard

Wil je je e-step thuis handig neer kunnen zetten? Of wil je je e-step bij je werk goed in de stalling neer kunnen zetten?

In beide gevallen heb je de standaard nodig. Deze standaard moet groot en stevig genoeg zijn en moet ook nog handig te bedienen zijn.

Bij voorkeur zou je met alleen je voet de standaard in en uit moeten kunnen klappen.

Kabels

Kabels e-step onderdelen

Veel onderdelen van een e-step zijn voor het oog zichtbaar, maar dit geldt niet voor alle onderdelen. Zo lopen er door een e-step heel veel kabels, waarvan je er slechts een paar ziet.

Deze kabels verbinden meerdere onderdelen met elkaar, lopen bijvoorbeeld naar de accu toe en moeten bij voorkeur veelal afgedekt zijn.

Dit is ook de reden waarom bij de betere elektrische steps de kabels in het frame weggewerkt zijn.

Frame / voetenplank

Voetenplank e-step

Tot slot mag ook het frame (en/of de voetenplank) niet ontbreken in deze lijst. Het frame is eigenlijk het gehele onderstel van de step.

Bij dit onderstel maakt de voetenplank de dienst uit. De voetenplank moet groot genoeg zijn, moet bij voorkeur over een antislip laag beschikken en moet makkelijk te reinigen zijn.

Categorieën: Blogs