Waarom een elektrische step in Nederland legaal moeten worden!

Laatst bijgewerkt door Herman de Groot op 24 juni 2022

Een elektrische step is nog niet legaal in Nederland. We zijn samen met het Verenigd Koninkrijk de enige landen waar een e-step nog niet is toegestaan op de openbare weg. Dat is enerzijds gek, want Nederland is een echt fietsland, ook een slimme vorm van mobiliteit. Maar ook een land dat kampt met files, autodrukte in het stedelijk gebied en zorgen over luchtkwaliteit. Anderzijds is een step een innovatie… en innovaties lopen altijd ver voor op wetgeving. In dit artikel neem ik je mee in waarom ik vind dat de step in Nederland legaal moet worden en waarom ik denk dat ons land op termijn niet meer om deze technologische vooruitgang heen kan.

Veiligheidszorgen elektrische step

Ik snap dat er zorgen zijn over een innovatief vervoersmiddel. Toch denk ik dat een e-step net zo veilig als onveilig is als een fiets of brommer. Er wordt in de media en door de politiek gewezen op het grote aantal ongevallen met elektrische steps. In een ander artikel betoogde ik al dat – ondersteund door gegevens uit België – de cijfers vergelijkbaar zijn met fietsongevallen.

Feit is dat een step relatief nieuw is. Het is een voertuig met een hoge fun-factor. Mensen onderschatten het gevaar. Het is geen speelgoed. Toch zie je met name bij deelsteps gebruikt door toeristen onverantwoordelijk gedrag. Herkenbare voorbeelden zijn te hard rijden op plekken waar het niet mag en stepjes die overal worden achtergelaten. Dingen die je met een ander vervoersmiddel ook niet doet. Zeker niet als zo’n voertuig jouw eigendom is. Dan neem je die gewoon mee naar huis en laat je die niet op straat slingeren.

De negatieve ervaringen van verschillende steden en het onverantwoordelijk gebruik van deelsteps zijn niet positief voor het imago van elektrische step. Maar als je de step gebruik waarvoor die bedoeld is en je gezonde verstand gebruikt is het een veilig vervoersmiddel. Dat betekent de verkeersregels volgen (snelheid en plaats op de weg), niet met alcohol achter het stuur en het volgen van de veilig voorschriften. Net zoals je een fiets of brommer hoort te gebruiken.

Legalisering elektrische step in Duitsland

Duitsland heeft het gebruik van elektrische steps in het verkeer in 2019 toegestaan. Het land heeft daarbij goed gekeken naar hoe andere landen verrast werden door de snelle opkomst van dit populaire vervoersmiddel en de opstartproblemen die daarmee gepaard gingen. Duitsland omarmt de vernieuwing, maar neem veiligheidszorgen weg door heldere regels te stellen. Het bewijs dus dat het innovatief én veilig kan. Zo mag de e-step in Duitsland niet harder rijden dan 20 km/h. Je mag er niet mee in voetgangerszones komen, op de busbaan of in het park. En hij mag alleen van het fietspad af als het echt niet anders kan. Dan mag de step op de weg rijden, maar alleen uiterst rechts. Daarnaast moet de step verzekerd worden. Ook in andere landen worden de regels steeds duidelijker.

Vergelijking met de Segway

Strenge regels zijn goed en nodig. Het zou raar zijn om voor de e-step andere maatstaven te hanteren dan voor een fiets, brommer, Segway of andere ‘tragere’ gemotoriseerde voertuigen. Neem bijvoorbeeld de Segway. Die is voor gebruik op de openbare weg in Nederland toegestaan. Voor het voertuig zijn netjes regels opgesteld. Zo moet je 16 jaar zijn en moet het voertuig verzekerd zijn. Hoewel de elektrische step nog niet officieel is erkend als voertuig voor de Nederlandse wet, verwacht ik dat dezelfde regels gaan gelden als voor een Segway of desnoods een snorfiets of brommer.

Voordelen e-step

Maar laten we de positieve dingen niet vergeten. Voordelen waar het Nederlandse stedelijk gebied bij gebaat is. De steps, samen met andere elektrische voertuigen, zouden weleens de redding kunnen zijn voor de leefbaarheid van de grote binnensteden. Ik zie het gebruik van elektrische steps als onderdeel van de oplossing voor het probleem voor steden die worstelen met een mobiliteitsprobleem. Er zijn te veel auto’s op de weg en de luchtkwaliteit is niet fijn tijdens de spits. In ons eigen land zijn we allemaal al helemaal gewend aan de elektrische fiets, waarom dan ook geen elektrische steps? Ik ben er van overtuigd dat het tijd wordt voor wetgevers en wetgeving om deze innovatie te omarmen. Veel landen zien de voordelen van het gebruik van elektrische steps om mobiliteitsprobleen op te lossen.

Met een E-step ben je in de stad sneller van punt A naar B dan met de auto. Je hoeft dus niet meer in de file te staan of van stoplicht naar stoplicht te rijden. Je kunt de auto thuis laten staan. Wie buiten de stad woont pakt het openbaar vervoer en vervolgt zijn weg in de stad met een E-step. Minder auto’s in de binnensteden, meer ruimte voor groen doordat er minder parkeerplaatsen nodig zijn, geen stinkende brommers, scooters of auto’s meer en veel minder geluidsoverlast. Ze gaan stukken efficiënter om met de schaarse ruimte dan auto’s

Een elektrische step is tevens een duurzaam vervoersmiddel. Het heeft alleen een volle accu nodig en stoot geen uitlaatgassen uit. De steps dragen daarmee bij aan het vergroenen van het vervoer. Daarnaast worden steps aangedreven door een elektromotor. Die motoren hebben zeer beperkte slijtage en hebben veel minder onderhoudskosten dan bijv. een auto. En elektriciteit is ook nog eens een stuk goedkoper dan benzine of diesel.

Besluit

In Nederland staat verkeersveiligheid hoog in het vaandel, en daar kunnen we met zijn allen denk ik alleen maar heel erg blij mee zijn. Maar laten we alsjeblieft een voorbeeld nemen aan Duitsland. Daar is gekozen voor een goede balans tussen regelgeving, experimenteerruimte en ondernemerschap. Inmiddels is het afwachten of Nederland niet ingehaald wordt door de tijd. Want alhoewel de steps niet toegestaan zijn op de openbare weg, zijn de apparaten via webshops gewoon te bestellen. Je ziet ze dan ook steeds vaker in het straatbeeld verschijnen. Des te belangrijker om snel met nieuwe, goede en duidelijke regelgeving te komen. Wat ze komen naar Nederland, legaal of niet.

Hoe zien jullie de legalisering tot stand komen?

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.