Elektrische step met ondersteuning: Uitleg, Koopgids & Tips

Laatst bijgewerkt door Kaz op

elektrische_step_met_trapondersteuning

Heb je enig idee hoe een elektrische fiets precies werkt? Op een vrij simpele manier: zodra je begint te trappen, ondersteunt de motor je bewegingen.

Dankzij de trapondersteuning behaal je makkelijk een hoge snelheid en hoef je zelf minder kracht te zetten.

Bestaat er dan ook iets als een elektrische step met ondersteuning? Ja, dit bestaat zeker. Het aanbod van deze steps is nu nog beperkt, maar we verwachten dat dit aanbod in de toekomst (erg) uitgebreid wordt.

Wat is een elektrische step met trapondersteuning?

De werking van een elektrische step met trapondersteuning is te vergelijken met een e-bike.

Bij een e-bike geniet je van de trapondersteuning als je begint te trappen. Bij een e-step met ondersteuning geniet je van de ondersteuning als je begint te steppen.

Zodra je je met je benen op de grond afzet, komt de step in beweging. Dit signaleert de ondersteuning ook, waarna de ondersteuning je een handje helpt. Je bereikt hierdoor een hogere snelheid en je hoeft niet overdreven hard te steppen.

Belangrijk kenmerk: je hebt bij de betreffende e-steps de keuze uit meerdere niveaus. Zo kun je instellen dat de ondersteuning heel veel werk voor je uit handen neemt.

Je kunt de ondersteuning echter ook minder hevig instellen, waardoor je zelf meer kracht zou moeten leveren.

Waarom voor een e-step met ondersteuning kiezen?

Het is niet per sé noodzakelijk om voor een e-step met ondersteuning te kiezen. Maar, het is wel een feit dat je met zo’n step van meerdere voordelen profiteert:

  • Je komt zelf lekker in beweging. Als je voor een normale e-step kiest, hoef je maar één ding te doen. En dat is op de step te staan en gas te geven. Door voor een e-step met ondersteuning te kiezen, kom je echter lekker zelf in beweging. Dit is goed voor je conditie, voor je lichaam en voor je lichaamsgewicht. Mocht je af willen vallen, kan een e-step met trapondersteuning uitkomst bieden.
  • Je behaalt snel een hoge snelheid. Wil je graag op je elektrische step flinke afstanden kunnen overbruggen? Dan is het logisch dat je dit op een relatief hoge snelheid wilt doen. Door voor een e-step met ondersteuning te kiezen, maak je dit mogelijk voor jezelf. Op zo’n elektrische step behaal je namelijk snel een hoge snelheid, zonder dat je hier overdreven veel voor hoeft te doen.
  • Je hebt de keuze uit meerdere niveaus. Zoals hierboven al gesteld is, kun je bij verschillende e-steps uit meerdere niveaus kiezen. Je hebt hiermee de totale controle over de ondersteuning. Wel zo prettig, aangezien lang niet iedereen dezelfde eisen aan een e-step met ondersteuning stelt.
  • Je geniet van veel gemak. Met een elektrische step met ondersteuning geniet je oprecht van veel gemak. Je komt makkelijk op de plek van bestemming, je komt op een aangename manier in beweging en je geniet van de manoeuvreerbaarheid van een e-step.

Het verschil tussen een normale e-step en step met trapondersteuning

elektrische_step_met_ondersteuning

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische step? Dan kun je voor een reguliere variant kiezen, maar je kunt dus ook voor een step met trapondersteuning kiezen. Tussen deze twee soorten e-steps bestaat een groot verschil. Dit verschil heeft betrekking op de wetgeving.

In de huidige wetgeving worden elektrische steps als bromfiets gezien. Als je met zo’n step van het openbare wegennet gebruik wilt maken, zou de step door de RDW gekeurd moeten worden.

Opvallend is echter dat je met een e-step met ondersteuning wél van het openbare wegennet gebruik mag maken.

Dit heeft te maken met het feit dat dit vervoermiddel onder de wetgeving voor elektrische fietsen valt. En zoals je weet, heb je voor een e-bike geen kentekenplaat of RDW-keuring nodig.

Let wel op: vanaf 2023 gaat de wetgeving voor e-steps waarschijnlijk veranderen. Er is bijvoorbeeld al aangekondigd dat de maximale snelheid 25 km/u gaat worden.

Of dit ook voor de e-steps met trapondersteuning geldt, is nog niet helemaal bekend. De precieze inhoud van de wetgeving moet nog verder uitgewerkt worden.

Tussen welke e-steps met ondersteuning kun je kiezen?

Het huidige aanbod van e-steps is bijzonder uitgebreid en divers. Wat echter opvalt, is dat er binnen dit aanbod weinig ruimte is voor e-steps met ondersteuning. Er bestaan simpelweg weinig e-steps met trapondersteuning.

Eén van de varianten waar je voor kunt kiezen, is de Micro M1 Colibri. Het merk Micro vond eigenlijk als eerste merk de hierboven besproken maas in de wet.

Zij hebben dan ook een e-step ontwikkeld die legaal is én die over trapondersteuning beschikt. Met dank aan deze trapondersteuning geniet je van alle hierboven besproken voordelen.

De Micro M1 Colibri biedt zeker meerdere voordelen:

  • Je kunt uit meerdere niveaus kiezen. Bij de Micro M1 Colibri kun je uit meerdere niveaus wat betreft de trapondersteuning kiezen. Je bepaalt hierdoor volledig zelf welke kracht de step levert en wat je zelf moet doen.
  • De step is licht van gewicht. Bijkomend voordeel is dat deze step nog geen 10 kilogram weegt. Je hebt hierdoor makkelijk de controle over de step én de step is ook nog inklapbaar. Je bergt ‘m hierdoor makkelijk op en je neemt ‘m overal mee naar toe.
  • Connectiviteit. Deze step met trapondersteuning kun je ook nog met een app bedienen. Met deze app is het mogelijk om te navigeren. Plaats hiervoor je smartphone in de navigatiehouder en open de Micro-app.
  • Veilig en comfortabel. Met de M1 Colibri is het veilig, comfortabel en aangenaam reizen. Dit is onder meer te danken aan het innovatieve remsysteem en aan de maximale snelheid. De maximale snelheid is op 20 km/u per ingesteld, waardoor je nooit té hard op deze e-step kan gaan.

Wat kost de M1 Colibri?

Wil je de M1 Colibri kopen? Dan moet je rekening houden met een investering van zo’n 900 euro. Een vrij fors bedrag, maar deze e-step is dus wel volledig legaal in ons land. Enige nadeel: je kunt deze e-step bij niet al te veel aanbieders kopen.

Onze conclusie over een elektrische step met ondersteuning

Wil je graag een nieuwe elektrische step kopen? Dan raden wij je absoluut aan om naar een elektrische step met ondersteuning te kijken. Met de ondersteuning geniet je van veel gemak én kom jezelf ook nog lekker in beweging.

Dat een e-step met ondersteuning op dit moment legaal is, spreekt ons persoonlijk ook aan. Je hoeft niet bang te zijn voor een boete en de step gaat ook niet overdreven hard.

Alle e-steps met trapondersteuning zijn namelijk ingesteld op een maximale snelheid van 20 kilometer per uur.

Wij vinden een e-step met ondersteuning in ieder geval een hele interessante step. Houd wel rekening met het volgende:

  • Het aanbod van e-steps met ondersteuning is op dit moment erg beperkt. Bij onze partners heb je de keuze uit véél e-steps, maar het gaat hierbij om vrij weinig steps met trapondersteuning.
  • Voor een estep met ondersteuning betaal je relatief veel. Het beste voorbeeld hiervan is de M1 Colibri van het merk Micro. Voor die step betaal je 900 euro; nagenoeg alle andere e-steps (zonder trapondersteuning) zijn een stuk goedkoper.

Verder is het verstandig om de wetgeving in de gaten te houden. De wet gaat hopelijk in 2023 veranderen, maar hoe deze wet precies ingevuld wordt, is nog niet bekend.


Misschien ook interessant:

Categorieën: Blogs