Elektrische step met kenteken kopen? Dit moet je weten

Laatst bijgewerkt door Kaz op

beste elektrische step met kenteken

Op zoek naar een elektrische step? Grote kans dat je wil weten of jouw e-step een kenteken moet hebben. 

Een kenteken voor elektrische steps is een bord waar een uniek nummer op staat. Zo is de e-step herkenbaar. Wat een voordeel kan zijn als je bijvoorbeeld een botsing krijgt en je wil elkaars gegevens hebben.

We snappen dat je je misschien afvraagt of een e-step een kenteken nodig heeft. En hoe het precies werkt, het aanvragen van een kenteken. Daar gaan we in dit artikel dieper op in. 

Ook vertellen we je natuurlijk wat goede e-steps met kenteken zijn!

Wanneer heeft een e-step een kenteken nodig?

elektrische step op kenteken

Een elektrische step heeft in Nederland geen kenteken nodig om de weg op te mogen. Ook geen rijbewijs. Heb je een e-step waarmee je legaal de openbare weg op mag, dan moet de elektrische step wel verzekerd zijn. 

Ook al heb je geen kenteken nodig, handig is het wel. Want:

 • Aan een kenteken kun je iemand of iets herkennen
 • Bij een ongeluk kan je meteen het kenteken van de ander opschrijven
 • Als jouw e-step gestolen wordt weet de politie precies om welke elektrische step het gaat

Als je geen kenteken hebt, en je raakt je e-step of elektrische step met zadel kwijt of hij wordt gestolen, dan is het veel moeilijker om hem terug te vinden. 

Goed om te weten: in België is een kenteken wél verplicht. Ga je met de elektrische step zonder kenteken de weg op in België, dan riskeer je een boete. 

Wat zijn goede e-steps met kenteken?

We hebben e-steps voor je gevonden waarbij het mogelijk is om een kenteken aan te vragen. Dat kan namelijk niet bij alle e-steps. 

De elektrische steps uit dit rijtje kun je ook verzekeren. Wil je de openbare weg op rijden, dan is verzekeren verplicht. 

1. Snelle e-step met kenteken – Trendiamo Endurance

Belangrijke specificaties:

 • Motor: 800W / 48V hubmotor
 • Max snelheid: 40 km / u
 • Oplaadtijd: 8-10 uur
 • Actieradius per lading: 80 km
 • Maximale belasting: 120 kg
 • Rem: voor / achter schijf
 • Band: 90 / 65-6.5 opblaasbaar
 • Opklapbare en verstelbare stoel
 • kleur: zwart

De beste elektrische step met zadel en kenteken van dit moment is de Trendiamo Endurance. 

Trendiamo staat voor kwaliteit. De e-step gaat jarenlang mee, heeft krachtige verlichting dempt schokken als je over hobbels heen rijdt. 

Dankzij de luchtbanden van de elektrische step kan de step overal rijden. Zowel op straat als op een onverharde weg. Zelfs op een zandpad of op het gras gaat de step nog goed vooruit. 

De maximum snelheid van deze elektrische step met kenteken ligt op 40 km/uur. Daarmee rijd je snel en makkelijk naar je werk toe. Of naar vrienden. 

De batterij houdt het ongeveer 23 kilometer vol. Lang genoeg voor een mooi ritje dus!
2. Grote elektrische step met kenteken – Trendiamo Metropole

Belangrijke specificaties:

 • Motor: 800W / 48V hubmotor
 • Max snelheid: 35 km / u
 • Oplaadtijd: 6-8 uur
 • Actieradius per lading: 50 km
 • Maximale belasting: 120 kg
 • Rem: voor / achter schijf
 • Band: 90 / 65-6.5 opblaasbaar
 • Opklapbare en verstelbare stoel
 • kleur: zwart

Nog een geweldige e-step met kenteken is de Trendiamo Metropole. Dit broertje van de Trendiamo Endurance bereikt een maximum snelheid van maar liefst 35 km/uur. Daarmee rijdt je met volle vaart de straten door. 

Je hoeft niet bang te zijn dat je al na 10 minuten steppen tot stilstand komt. Met een actieradius – dat is de maximale afstand op één volle batterij – van 50 km rijd je met gemak van huis naar kantoor. Of maak je in het weekend een dagtripje door het platteland. 

Ook om veiligheid hoef je je geen zorgen te maken. Met voor- en achterremmen stop je altijd op precies het juiste moment. De luchtbanden dempen alle schokken die je van de ondergrond krijgt. Geen probleem dus om over zandweggetjes te rijden!
Kenteken aanvragen: hoe werkt dat?

aanvragen-kenteken-elektrische-step

Heb je besloten een e-step met kenteken te kopen? Dan wil je vast weten hoe je het kenteken aanvraagt.

Het kenteken zit namelijk niet automatisch bij de e-step. Gelukkig kun je vaak bij de verkoper van de e-step voor volwassenen om hulp vragen.

Het aanvragen van je kenteken doe je in een paar stappen:

1. Vraag om een Certificate of Conformity (COC)

Wanneer je een elektrische step met kenteken koopt, kan je bij de fabrikant of verkoper van de step een Certificate of Conformity (COC document) opvragen. Dit document zegt dat de e-step is goedgekeurd als voertuig door de Europese Commissie. 

Het document krijg je per mail opgestuurd. Je betaalt tussen de € 50 en de € 150 voor een COC van een elektrische step met kenteken. 

2. Ga met de e-step naar het RDW

Heb je het COC document binnen? Ga dan met de elektrische step en het document langs bij een RDW keuringsstation. 

Een RDW keuringsstation controleert de technische staat van voertuigen zoals e-steps, maar ook auto’s. Hier worden de gegevens van e-steps en de eigenaren verzameld, opgeslagen en bewerkt.

Natuurlijk wel met respect voor jouw privacy! Hier lever je de COC in. 

3. Wacht op goedkeuring

De RDW bepaalt of je met de snelle elektrische step de openbare weg op mag. Zo niet, dan krijg je ook geen kenteken. 

Oordeelt de RDW dat je legaal met jouw nieuwe elektrische step op de weg mag rijden? Dan krijg je een voertuigidentificatienummer (VIN). Met dit nummer kun je een kenteken en verzekering aanvragen. 

Wil je een kenteken voor een Segway-Ninebot e-step of een Xiaomi elektrische step met grote wielen? Helaas is de kans heel klein dat die worden goedgekeurd voor op de openbare weg

We raden je aan om het niet te proberen, want het proces van aanvragen van een kenteken en keuring kan je wel meer dan € 300 kosten! Zonde als je dat kwijt bent. 

Hulp nodig bij het aanvragen van een kenteken voor de e-step?

Klinkt dit allemaal een beetje ingewikkeld? Vraag dan de verkoper van de elektrische step om hulp. Die weet precies hoe je een kenteken aanvraagt en kan jou verder helpen.

Houd er wel rekening mee dat je hier waarschijnlijk voor moet betalen. 

Categorieën: koopgidsen