Elektrische step kopen: het geld waard?

Elektrische step kopen: het geld waard?

Ik heb mijn elektrische step nu een jaar en rijd er bijna elke dag met veel plezier op naar mijn werk. Je begrijpt, ik ben enthousiast en vind dat jij dat ook moet zijn. Maar ik kan mij ook voorstellen dat je afvraagt of zo’n e-step wel zijn geld waard is. Hoewel ik mijn auto niet de deur uit doe, zie ik de voordelen van de elektrische step.

Lees ook: de beste elektrische step

Waarom ik een elektrische step heb gekocht

De reden waarom ik een elektrische step heb gekocht? Het is snel, leuk en praktisch. Ik rijd dagelijks met een glimlach op mijn gezicht naar het werk. Lekker buiten zijn, de wind en de snelheid. Dat plezier is dus mijn eerste winst. Maar ik heb de step niet alleen gekocht vanwege de funfactor. Ik vind de step ook erg praktisch als dagelijks vervoersmiddel. Voorheen fietste ik naar mijn werk of nam ik de auto of het openbaar vervoer. Op de fiets kwam ik zeker bij mooi weer aan met een bezweette rug aan. Niet handig en hygiënisch als ik nog de hele dag in dezelfde kleding moet werken.

Vergelijking met het openbaar vervoer of de auto

Ik kan ook de bus of trein pakken naar mijn werk. In mijn geval is dat vanuit mijn dorp met de bus of met de trein naar het centraal station en vanaf daar de bus of tram naar kantoor. Niet alleen kost dat meer tijd (10 min langer) dan fietsen, maar vind ik het niet prettig om met veel mensen op elkaar gepakt in de bus of trein reizen.  En met de auto is ook geen optie. Ik sta dan in de file en moet daarna nog ergens een (betaalde) parkeerplek zien te vinden.

Ik vind de step dus een perfect alternatief voor de fiets, openbaar vervoer en de auto. Mijn  elektrische step heeft een maximum snelheid van 25 kilometer per uur en is daarmee sneller dan ik kan fietsen. Het kost ook weinig moeite om lange afstanden af te leggen. De e-step is geschikt voor afstanden van 1 tot maximaal 45 kilometer. De step die ik heb kan ik bovendien opvouwen, makkelijk meenemen naar waar ik maar wil en op het werk onder mijn bureau leggen.

The last mile

De step is naast een vervoersmiddel voor langere ritjes (max 45 kilometer) vooral ook handig om de ‘last mile’ af te leggen. De term last mile wordt gebruikt voor het laatste stukje van je OV- of autorit naar de eindbestemming. Inmiddels zijn er hier op kantoor twee collega’s die naar aanleiding van mijn ervaringen ook een elektrische step hebben gekocht. Die collega’s moeten van verder komen en reizen met het openbaar vervoer. Na de trein klappen ze hun E-step uit en rijden ze van het station naar de eindbestemming, terwijl de andere passagiers nog in de rij staan voor de bus of OV-fiets. Voor die collega’s was de reden om een e-step te kopen om snel van huis naar treinstation te komen en van station naar kantoor of het laatste stukje naar de klant te rijden.

En ik kan mij ook voorstellen dat het voor sommige automobilisten die in het centrum van de stad moeten zijn het aantrekkelijk is om de stadse drukte te ontwijken. Dan kun je de auto aan de rand van de stad / centrum parkeren op een P+R of carpoolplaats om daarna met plezier nog een kwartier met de step verder te rijden. Dat kan je zomaar een half uur ergeren aan de file in de stad schelen.

Vergelijking kosten met auto en OV

Snel, leuk en praktisch zijn voor mij de redenen geweest om een step te kopen. Natuurlijk hebben ook de kosten [interne link] een rol gespeeld. Een step die mij een paar duizend euro kost levert geen financieel voordeel op ten opzichte van andere vervoersmiddelen. Gelukkig heb je een goede step al tussen de 200 en 600 euro. Mijn step kost ongeveer 420 euro. Naast de aanschafkosten zijn ook de gebruikskosten laag. De accu is voor ongeveer 0,10 euro aan stroom volgeladen. Reis ik met mijn auto dan betaal ik benzine- en parkeerkosten. Reis ik met openbaar vervoer dan betaal ik de trein en buskaartjes. In mijn geval kost dat ongeveer 4 euro voor een enkele reis (8 euro voor retour). Mijn werkgever vergoed geen woon-werkverkeer, alleen werk naar werk reizen. Alleen fietsen is dus goedkoper, maar dat vind ik minder praktisch en leuk.

Vind ik een elektrische step het geld waard?

Een elektrische step kopen doe je om twee redenen. Het is leuk en het is praktisch. Het zal na het lezen van dit artikel geen verassing zijn dat ik vind dat een elektrische step zijn geld waard is. Sterker nog, ik zie dat steeds meer mensen dat ook inzien. Je ziet de steps dan ook steeds vaker in het straatbeeld verschijnen. Er één keer op rijden en je bent verkocht!

Een elektrische step is wat betreft plezier, praktische toepassing en kosten voor mij het geld ruim waard. Wat zou voor jou een reden zijn om wel of geen elektrische step te kopen?

Degelijk, betrouwbaar, snel, lange accuduur, lichtgewicht en opvouwbaar. De Xiaomi is wat mij betreft de beste elektrische step van dit moment.

Voor wie op zoek is naar een stijlvol, snel en gemakkelijk op te bergen voertuig voor zowel korte als de wat langere ritten. De actieradius van de ES4 met 45 KM is indrukwekkend.

Geef een reactie

Sluit Menu