Elektrische step Amsterdam: kopen, huren & regels

Laatst bijgewerkt door Kaz op

elektrische step amsterdam

Ga je binnenkort een bezoekje brengen aan onze prachtige hoofdstad? Om de stad Amsterdam te ontdekken/verkennen, is het huren van een e-step aan te raden.

Net zoals in andere (buitenlandse) steden kun je met zo’n step de stad perfect ontdekken.

Maar, wat zijn precies de regels voor een elektrische step in Amsterdam? Kun je in deze stad zomaar een e-step huren?

Of heb je met tal van regels en wetten te maken? Alle informatie over een elektrische step in Amsterdam vind je in dit artikel.

Is een elektrische step legaal in Amsterdam?

Nee, met een normale elektrische step mag je nog niet legaal in Amsterdam rijden. De nadruk ligt hierbij wel op het woord ‘nog’. De overheid heeft namelijk aangekondigd dat de wetgeving wel gaat veranderen.

Vanaf 2023 zou je mogelijk wel legaal met een elektrische step in Amsterdam rond kunnen rijden. Belangrijk hierbij is wel dat de step en bestuurder aan eisen voldoen. Zo mag de step niet harder dan 25 km/u gaan en mag je als bestuurder niet onder invloed zijn.

Er zijn overigens wel een handjevol e-steps waarop je nu wél legaal in Amsterdam rond mag rijden. Deze steps beschikken over een goedkeuring van het RDW, waardoor deze steps onder de wetgeving van bromfietsen vallen.

Deze steps beschikken onder meer over een zijspiegel en zadel. De ervaring leert alleen dat je dergelijke vervoermiddelen nog amper in onze hoofdstad vindt.

Wat zijn de regels?

Ongeacht waar je met een e-step rijdt, moet je je aan specifieke regels houden. Zo is het op moment van schrijven dus nog illegaal om van een e-step gebruik te maken. Dit gaat mogelijk wel veranderen, met dank aan een wetswijziging.

Vanaf dat moment mag je wel op een e-step door Amsterdam rondrijden. Maar, hierbij moet je je wel aan meerdere regels houden:

  • De e-step moet verzekerd zijn. Als je in de toekomst een deelstep in Amsterdam huurt, kun je er van uit gaan dat deze step verzekerd is. Als je zelf een e-step koopt, moet je deze dus zelf verzekeren.
  • Je moet gebruik maken van een (brom)fietspad. Met een e-step is het verboden om op de stoep te rijden. Zolang je met de e-step van een (brom)fietspad gebruik kunt maken, moet je dat doen. Tijdens het rijden op dit pad moet je zoveel mogelijk rechts aanhouden.
  • Je mag niet harder dan 25 km/u gaan. De e-steps die vanaf eind 2023 mogelijk legaal zijn, gaan allemaal maximaal 25 kilometer per uur. Dit is dus een regel waar je in principe weinig omkijken naar hebt.
  • Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. De nieuwe wet schrijft voor dat je minimaal 16 jaar oud moet zijn. Dit betekent dat je als kind geen e-step in Amsterdam kunt huren.

Wel of niet legaal e-steppen?

Op dit moment is het rondrijden op een e-step in Amsterdam nog niet legaal. Als je door de politie staande gehouden wordt, krijg je hier een boete van 360 euro voor. Daarnaast kan de politie besluiten om de e-step in beslag te nemen.

Rijd je op een e-step rond die wél legaal is? Dan val je in Amsterdam onder de wetgeving van bijzondere bromfietsen.

Dit betekent onder meer dat je binnen de ring van Amsterdam op de autoweg moet rijden. Ook betekent dit dat je binnen de ring van Amsterdam een helm moet dragen.

Binnen de stad Amsterdam zijn wel enkele uitzonderingen. Zo bestaan er gebieden waarin je met je e-step wél op het fietspad moet rijden. Ook bestaan er gebieden waarin je niet verplicht een helm op de e-bike hoeft te dragen.

Elektrische step in Amsterdam huren

In buitenlandse steden is het vrij gebruikelijk om een e-step te huren. Met deze e-step kun je vervolgens de stad ontdekken en makkelijk van plek A naar plek B rijden.

Het lastige is alleen dat we in ons land nog niet zover zijn. Het is wachten totdat de nieuwe wet uitgerold wordt, voordat je een e-step in Amsterdam kunt huren.

Op dit moment zijn er nog geen apps waarmee je een e-step in Amsterdam kunt huren. Dit heeft met de huidige wetgeving te maken, maar ook met de houding van de gemeente Amsterdam. De gemeente twijfelt of de deelsteps wel een meerwaarde voor de stad zijn.

Zo geeft de gemeente aan dat het twijfels heeft over de veiligheid van de e-steps. Ook is het niet wenselijk dat de deelsteps door de gehele stad achtergelaten worden. Het is dus nog even afwachten of je in de toekomst wel e-steps in Amsterdam kunt huren.

(Waar) kun je een e-step in Amsterdam kopen?

Een elektrische step kopen kun je op meerdere plekken in Amsterdam doen. Zo kun je naar de winkels van Micro Step Store, Fatdaddy en Steppenwinkel.nl gaan. Deze winkels bevinden zich allemaal in de stad en bieden meerdere (elektrische) steps aan.

Uiteraard is het ook mogelijk om van een webshop gebruik te maken. Vind je bijvoorbeeld in het aanbod van Bol.com de perfecte elektrische step?

Bestel deze step direct en laat ‘m op je huisadres in Amsterdam bezorgen. Pak de step uit, laad de accu op en maak direct je eerste ritje door Amsterdam. Houd er wel rekening mee dat je op dat moment illegaal bezig bent.

Overigens kun je in Amsterdam ook naar winkels van Decathlon of MediaMarkt toegaan. Deze ketens bieden meerdere soorten e-steps aan én hebben meerdere vestigingen in de hoofdstad.

E-step laten repareren in Amsterdam

reparatie-elektrische-step-amsterdam

Op het moment dat je e-step kapot is, ga je hiervoor naar de winkel van Fatdaddy. Deze winkel is gevestigd op de Johan van Hasseltweg en is gespecialiseerd in het onderhouden en repareren van elektrische steps.

Je kunt bij deze winkel langsgaan om een reparatie in te plannen, maar je kunt ook online een reparatieverzoek indienen. Het is wel goed om te weten dat Fatdaddy niet alle soorten e-steps kan repareren. Doe hiervoor goed navraag bij deze winkel.

Heb je in de buurt een fietsenwinkel die gespecialiseerd is in e-bikes? Dan kun je daar ook eens langsgaan om navraag te doen of zij een e-step kunnen/willen repareren.


Meer steden:


Categorieën: Blogs