Is een E-step gevaarlijk? Hoe (on)veilig is de elektrische step?

Is een E-step gevaarlijk? Hoe (on)veilig is de elektrische step?

De e-step wordt steeds populairder. Het is een veelbelovende nieuwe manier van reizen, maar veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen. En over de veiligheid van de elektrische step worden in de media steeds meer vragen gesteld. Steeds vaker lees je dat het rijden op een elektrische step gevaarlijk is en tot ongevallen leidt. Maar eigenlijk is de E-step veilig, als je er maar je aandacht bij houdt. Even (on)veilig als fietsen…

Cijfertjes

Het aantal incidenten lijkt te stijgen. Exacte cijfers ontbreken, maar in de VS, waar de elektrische step al meer ingeburgerd is, zijn er volgens Consumer Reports sinds eind 2017 vier doden en zeker vijftienhonderd gewonden gevallen bij incidenten met elektrische steps. Volgens onderzoek van de staat Texas vallen er gemiddeld 20 gewonden bij elke 100.000 ritjes met elektrische steppen. Schokkend!?

Maar hoe zit het eigenlijk met die ongevallen?

Toch valt er op deze cijfers wel wat af te dingen. De cijfers zijn afkomstig van Amerikaanse steden, waar veilige fietspaden niet gebruikelijk zijn. Dat blijkt ook uit de cijfers van het laatste genoemde onderzoek. 55% van de ongevallen vonden op de weg tussen het overige verkeer plaats en 33% op een stoep. Slechts 8 ongevallen vond plaats op een weg waar geen motorvoertuigen waren toegestaan (een fietspad?).

Als we het onderzoek verder in detail bekijken blijkt dat 26% van de ongevallen kwam door een aanrijdingen met of door auto’s en voertuigen. Veel van de berichten betreffen dus aanrijdingen waarbij de bestuurder in aanraking kwam met het overige verkeer. Zo ook de recente dood van een bekende Engelse vlogger, die aangereden werd door een vrachtwagen. Ongeveer 17% van de ongevallen betrof een eenzijdig ongeval, waarbij de bestuurder viel bij het oprijden van een stoeprand of door een botsing met een ander obstakel.

Gebruikers van de E-step

Daarnaast keek het onderzoek naar de oorzaak van elk ongeval. Veel gewonden ontstaan door verkeerd gebruik of gedrag door de bestuurder zelf. Voorbeelden zijn onder andere te snel rijden (37%) of afleiding door de telefoon of muziek. Ook alcohol speelde mogelijk een rol bij het ongeval (29% van de ongevallen)

He, dat zijn herkenbare oorzaken. Door de nieuwigheid en hoge fun factor zijn bestuurders van steps soms behoorlijk roekeloos. Toen ik voor het eerst met de elektrische step in aanraking kwam tijdens een vakantie in Warshau, Polen viel mij op dat met name groepen toeristen baldadig worden. In groepen vlogen ze als idioten in volle vaart over de stoepen, over de weg door het verkeer en daarbij allerlei trucjes uithalend, met alles bezig behalve het verkeer en zeker met een flinke slok alcohol op.

Risico’s vergelijkbaar met de fiets?

Mijn stelling is dat een elektrische step veilig is om te gebruiken op de openbare weg, maar dat je daarbij wel je gezond verstand moet gebruiken. Dat is niet anders dan op de fiets of brommer door de stad rijden. Net als met overige vervoersmiddelen zoek je de risico’s op zodra je jezelf onveilig gaat gedragen in het verkeer (asociaal gedrag) of met alcohol het verkeer ingaat. Of als je het vervoersmiddel ziet als een middel om trucjes mee uit te halen, hard van de stoep te rijden, off-road te gaan, etc. Allemaal zaken waar een E-step niet voor bedoeld is… en een fiets of brommer ook niet…

Aan NOS laat een Belgisch ziekenhuis weten dat het dagelijks 2 a 3 mensen behandeld voor valpartijen met een E-step. De woordvoerder laat daarbij weten dat deze cijfers vergelijkbaar zijn met fietsongevallen. Is de step dus net zo (on)veilig als een fiets?

Is een elektrische step gevaarlijk?

Het antwoord op de vraag of een elektrische step gevaarlijk is valt niet eenduidig met ja of nee te beantwoorden. Mijn persoonlijke mening is dat mits je de step gebruik waarvoor die bedoeld is en je gezonde verstand gebruikt het een veilig vervoersmiddel is. Dat betekent de verkeersregels volgen (snelheid en plaats op de weg), niet met alcohol achter het stuur en de veilig voorschriften volgen. 

Wat vind jij? Is de step een veilig vervoersmiddel?


Lees ook:

2 reacties

Roy · op

De komst van elektrische deelsteps is niet positief voor het imago van elektrische step. Als we naar de huidige gebruikers in Nederland kijken dan is het aantal ongevallen met vooral eenzijdig letsel nihil. Dit komt vermoedelijk doordat gebruikers van deze nieuwe vormen van vervoer zich goed laten voorlichten voor aankoop en zich goed laten adviseren voordat ze de weg op gaan. Daarbij zijn de gebruikers van deze vervoersmiddelen zich ook bewust dat ze extra kwetsbaar zijn in het verkeer.

PiepoPiep · op

Hahaha helemaal eens,. Ik begon eergisterne op een feestje over mijn elektrische step. Gelijk de vraag van mensen of dat niet gevaarlijk is… De berichten in het nieuws maken het er niet makkelijker op. Natuurlijk is het veilig!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *