Start Breda als eerste stad een proef met elektrische step? [update]

Start Breda als eerste stad een proef met elektrische step? [update]

Breda en Rotterdam willen gaan experimenteren met de elektirsche step. De plannen in Breda zijn het verst gevorderd. Samen met Bird, een bedrijf dat e-steps verhuurt, wil de stad zes maanden lang kijken hoe de e-steps worden ontvangen en welke gevolgen dit heeft. Het doel van de proef is om te laten zien aan Nederland hoe deze elektrische steps kunnen bijdragen aan minder files, het oplossen van parkeerproblemen en de vervuiling van lucht. Ook in Rotterdam is er wel oren naar zo’n proef en de gemeente heeft aangegeven ook samen te willen werken met Bird.

De werking van het experiment

Het experiment werkt als volgt: het moet vooral op drukke plekken in Breda mogelijk worden om een e-step te gebruiken. De step kun je met een app aansluiten en daarna kun je gemakkelijk op weg. Je huurt als het ware de e-step; tijdens het gebruik gaat de teller lopen en zo weet je na afloop ook precies de prijs van de huur. Ongeveer een derde van de ritten start of eindigt bij een halte van openbaar vervoer. Meer dan 70 procent van de gebruikers geeft aan dat ze minder met de auto reizen doordat ze kunnen kiezen voor de e-step. Met de proef wil de gemeente Breda inwoners en bezoekers een laagdrempelige vorm van mobiliteit bieden zodat zij zich snel, gemakkelijk en schoon door Breda kunnen verplaatsen.

Goed voorbeeld doet volgen

In een groot aantal Europese steden wordt al volop gebruik gemaakt van de e-step. Enkele voorbeelden zijn Madrid, Wenen, Parijs, Brussel en Antwerpen. En sinds juni 2019 is ook in Duitsland de step toegestaan op de openbare weg. In Nederland is de step echter nog niet legaal. Mede hierom wordt er voorgesteld een proef te doen in Breda. Samen met de stad wil Bird laten zien aan het Nederlands Ministerie van Infrastructuur dat de e-steps enorme voordelen hebben en veel positieve veranderingen kunnen veroorzaken.

Wachten op akkoord

Voordat de proef begint in Breda, vragen de stad en Bird toestemming aan Minister van Verkeer, Cora van Nieuwenhuizen, om akkoord te gaan met de proefperiode van zes maanden. Wanneer zij  hiermee akkoord gaat, kan de proef beginnen en kan men in de stad gebruik maken van dit milieuvriendelijke vervoermiddel.

Update agusustus 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft in Augustus aangegeven geen medewerking te verlenen aan de pilot die Breda samen met Bird wil starten rondom de elektrische deelsteps. De step zoals die nu te koop is, voldoet niet aan de Nederlandse eisen. Breda en Bird hebben daarom aangegeven te starten met de ontwikkeling van een step die wél aan de eisen voldoet, zodat Breda toch de eerste Nederlandse stad kan worden met elektrische deelsteps.

Geef een reactie

Sluit Menu